Dienstplicht ontduikende Tsjetsjeen verschanste zich hele nacht op dak serre na poging diefstal in autogarage: anderhalf jaar cel gevraagd

De beklaagde verschanste zich urenlang op het dak van serres van bloemenkweker Ghislain Deschoemaeker. ©  archief loh, rr

KORTRIJK -

Een 27-jarige Tsjetsjeen ontvluchtte de dienstplicht in Rusland maar werd in ons land betrapt, bovenop de serres van een bloemenkwekerij, nadat hij geprobeerd had een auto te stelen bij een nabijgelegen autogarage. Hij riskeert anderhalf jaar cel.

Jonathan Folens

Alaoudine D. (27) was in de nacht van 17 op 18 september dit jaar te zien op de bewakingscamera’s van garage Vancayzeele in Kortrijk. “Hij klom over de omheining en bleef zeven uur lang in de garage”, zei de procureur op het proces. “In die tijd deed hij allerlei manipulaties aan wagens in de garage en hij maakte een gat in de omheining. Er waren dus sterke vermoedens dat hij de volgende dag zou terugkomen om te stelen en dat was ook het geval. Een observatiepost van de politie kon hem betrappen, maar de beklaagde haalde vervolgens halsbrekende toeren uit door te vluchten over daken en serres van een aanpalende bloemenkwekerij.”

LEES OOK. Bloemenkweker Ghislain (63) doet geen oog dicht tijdens urenlange klopjacht op inbreker: “Ze wilden hem uiteindelijk zelfs natspuiten”

De Tsjetsjeen verschanste zich een hele nacht op de serres van bloemenkweker Ghislain, pas rond 5.45 uur ’s morgens kon de politie hem vatten. Tegen dan waren heel wat ruiten van de serres gesneuveld.

D. gaf toe dat hij wou inbreken bij de garage maar enkel om auto-onderdelen te stelen. Niet geloofwaardig volgens de procureur. “Op zijn gsm stonden handleidingen over hoe je een auto start zonder sleutel en hij had daarvoor ook materiaal bij.”

De man zelf sprak op de zitting zijn spijt uit. Hij wordt momenteel ook gezocht in Duitsland. Zijn advocaat vroeg om enkel zijn voorhechtenis in België effectief te maken zodat hij uitgeleverd kan worden.

Vonnis op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten