Parket vraagt tijdens themazitting werkstraf voor geldezels: “Alleen door hen kunnen phishingbendes hun slag blijven slaan”

Vaak in ruil voor een kleine vergoeding geven geldezels hun bankkaart en geheime code aan phishingbendes, zodat die op de rekeningen heel even gestolen geld kan parkeren. Met als gevolg dat de geldezels de eersten en vaak ook de enigen zijn die de politie kan identificeren.  ©  Carlo Coppejans

Mechelen, Bornem, Mol, Boom -

Op de Mechelse correctionele rechtbank is maandag een themazitting georganiseerd rond geldezels. Dat zijn mensen die, vaak in ruil voor een kleine vergoeding, hun bankrekening ter beschikking stellen van phishingbendes. Het gestolen geld komt dan heel even op hun rekening terecht, maar wordt direct nadien al afgehaald door bendeleden. “Door geldezels in te schakelen blijven de echte organisatoren van online oplichting ook meestal buiten schot”, zei de openbare aanklager.

Theo Derkinderen

Al enkele jaren is phishing een ware plaag in ons land. Mensen krijgen sms’jes en mails die afkomstig lijken van hun bank of zelfs van een federale overheidsdienst. Of er wordt, bij een verkoop op een tweedehandssite, zelfs een betaallink via Whatsapp gestuurd. Wie de link in de frauduleuze mail of sms aanklikt en nietsvermoedend zijn bankgegevens invoert, wordt slachtoffer van de oplichters. Bankrekeningen worden soms leeggeroofd en het gestolen geld belandt op een andere rekening. Eenmaal overgemaakt wordt het geld quasi onmiddellijk afgehaald aan bankautomaten of gebruikt voor online aankopen.

“Soortgelijke bendes gaan steeds op zoek naar mensen die hun bankrekening, bankkaart en geheime code willen geven, vaak in ruil voor wat geld. Zij worden geldezels genoemd. Het is alleen door hun medewerking dat phishingbendes hun slag kunnen slaan. Want als er een onderzoek start, komen we uiteraard eerst uit bij die geldezels”, licht parketmagistrate Catherine Van de Heyning toe.

“Anderzijds blijft de bovenstructuur van die bendes meestal buiten schot. Hun persoonlijke bankrekeningen worden nooit gebruikt voor hun oplichtingspraktijken. De rol van de geldezels is heel belangrijk voor de bendes. Die mensen staan ook niet altijd stil bij wat ze doen. Als de eigenlijke fraudeurs en oplichters niet worden gevat, kunnen slachtoffers het gestolen geld wel terugvorderen van de geldezels. En soms gaat dat over tienduizenden en zelfs honderdduizenden euro’s.”

Parketmagistrate Catherine Van de Heyning benadrukte het belang van geldezels voor phishingbendes. Zonder hun medewerking kunnen de eigenlijke oplichters immers nergens naartoe met het geld. ©  Sebastian Steveniers

Verliefd

Maandag werd een tiental dossiers rond geldezels behandeld door de rechtbank. Het Openbaar Ministerie stelde telkens een werkstraf van tachtig uur voor. Verscheidene beklaagden zegden niet te weten hoe het geld op hun rekening is terechtgekomen of voelden zich zelf een slachtoffer. Zo was er S.S., een vrouw uit Mol. Zij stond terecht omdat er 1.210 euro op haar rekening was gestort en direct nadien weer werd afgehaald. “Pas achteraf hoorde ik waarin ik verzeild was geraakt. Buiten mijn wil om. Ik had een relatie met een man. Een man die ik toen enorm vertrouwde en hij heeft daarvan misbruik gemaakt en mijn bankkaart voor zo’n doeleinden gebruikt”, vertelde ze. “Achteraf bleek zelfs dat ik zijn echte naam niet kende en niet wist waar hij echt woonde.”

Bankrekening geopend

J.P. (21) uit Boom bleef erbij dat hij niets met phishing te maken had. “Er is destijds een bankrekening geopend bij KBC op mijn naam. Nochtans had ik daar niets mee te maken. Ikzelf ben klant bij Argenta. Ik ben nooit in de KBC geweest. In die periode ben ik wel mijn portemonnee kwijtgespeeld en ik vermoed dat iemand met mijn identiteitskaart de bankrekening heeft geopend. Dat gebeurde in volle coronapandemie. Iedereen moest toen mondmaskers dragen. Het kan niet anders dan dat op die manier iemand erin geslaagd is om in mijn naam een rekening te openen. Met alle gevolgen van dien, want ik sta nu wel terecht voor iets waarmee ik niets te maken heb”, vertelde de man tijdens het proces.

Eenmaal het geld op de rekening van een geldezel staat, wordt het quasi onmiddellijk afgehaald aan een bankautomaat. ©  BELGA

Ook I.V., een 24-jarige vrouw uit Bornem, moest zich voor soortgelijke feiten verantwoorden. 5.000 euro was op de rekening van de vrouw beland en afgehaald. “Mevrouw had de rekening kort voor de feiten geopend en op de dag zelf werden ook de afhalingslimieten verhoogd”, zei de openbare aanklager.

De vrouw zelf hield vol dat ze haar bankkaart verloren was en dat de code ervan gewoon mee in het hoesje zat. Volgens haar is de kaart op die manier in handen van oplichters terechtgekomen. Ze vroeg de vrijspraak. De rechter gaat alle dossiers nu grondig bestuderen en velt een vonnis op 9 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten