Twijfels bij aankondiging over opdoeken zedenpolitie in Iran
© AFP
De onverwachte aankondiging, afgelopen weekend, over het opdoeken van de zedenpolitie in Iran, wordt in het land en daarbuiten op wenkbrauwgefrons onthaald. De militanten die intussen al bijna drie maanden de straat opkomen, verwachten geen wijzigingen in de strenge kledingvoorschriften die voor Iraanse vrouwen gelden.
Procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri had op een conferentie in de heilige stad Qom gezegd dat de zedenpolitie wordt stopgezet. “De zedenpolitie heeft niets te maken met de rechterlijke macht en ze werd opgedoekt door zij die haar gecreëerd hebben”, aldus Montazeri.
Aanvankelijk werd dit gezien als een signaal naar de betogers, maar maandag geven mensenrechtenorganisaties en westerse hoofdsteden aan weinig verandering te verwachten. Bij ngo’s zien ze de aankondiging eerder als een geïmproviseerd antwoord. Dat de zedenpolitie nu verdwijnt, verandert niets aan de plicht voor vrouwen om een sluier te dragen, vrezen ze.
LEES OOK. Na drie maanden van protest en tientallen doden boeken betogers in Iran historische overwinning
“Een afschaffing van de zedenpolitie zal voor de betogers waarschijnlijk te beperkt zijn en te laat komen”, aldus Roya Boroumand, die mee de mensenrechtengroep Abdorrahman Boroumand Center oprichtte. “De betogers eisen nu een ander regime. Niets houdt immers andere instellingen tegen om discriminatoire wetten te laten toepassen.”
In een eerste reactie zegt Washington dat “niets erop wijst” dat de situatie van vrouwen in Iran erop vooruit zal gaan. Ook voor Berlijn zal het opdoeken van de zedenpolitie “niets veranderen” aan de mobilisatie onder de bevolking. “De uitspraken komen van de procureur-generaal, die vanuit zijn functie de zedenpolitie niet kan ontbinden”, aldus de woordvoerster van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Laat ons afwachten wat de impact van deze aankondiging zal zijn.”
Bronnen in Teheran melden maandag wel dat er minder busjes van de zedenpolitie rondrijden. In de conservatieve kranten wordt de aankondiging van de procureur-generaal maandag niet vermeld, terwijl de hervormingsgezinde media met het nieuws openen.
De zedenpolitie werd in 2006 opgericht door de ultraconservatieve ex-president Mahmoed Ahmadinejad om “de cultuur van het fatsoen en de hidjab te verspreiden”.
Midden september overleed de 22-jarige Mahsa Amini, kort nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze de strikte kledingregels niet volledig naleefde. Haar dood lokte de voorbije weken duizenden Iraniërs de straat op om hun ongenoegen over het regime kenbaar te maken. Ondanks een keiharde repressie, blijven de protesten voortduren. Op de sociale media doet intussen een oproep de ronde om drie dagen lang het werk neer te leggen
Bij de repressie van de protesten vielen volgens de ngo Iran Human Rights, die vanuit Oslo opereert, al 448 doden.
Beste van Plus
Lees ook
Video
Hoofdpunten
Bewoners vinden onbekende koffer met lichaamsdelen in garagebox: parket is onderzoek gestart
Hoevewoning onbewoonbaar na dakbrand, bewoner in shock naar ziekenhuis: “Alweer een drama voor deze familie”
“Gert in zijn Speedo vind ik ook wel een nominatie waard”: Koen, Danira en Gert presenteren samen de Kastaars
Remco Evenepoel breekt koninginnenrit in San Juan vroeg open, maar blaast finaal zichzelf op: “Dit was een zelfmoordpoging. Ik had beter moeten weten”
Belg wint 186.490,50 euro met Euromillions