Twaalf maanden cel geëist voor inbraak in woning: “Ik dacht dat er niemand woonde en zocht een slaapplek”

©  atb

Mechelen -

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf maanden cel en een boete van 800 euro gevorderd tegen een man die in een woning in Mechelen had ingebroken. De man zelf zei dat hij op zoek was naar een plaats om de nacht te kunnen doorbrengen.

Theo Derkinderen

Begin september stelde een Mechelaar vast dat in zijn woning was ingebroken. Er lag vrij veel rommel en hij hoorde ook nog voetstappen in huis. De bewoner liet zijn dochter met de politie bellen en wachtte tot de inbreker naar buiten zou stappen. “Daar sprak de bewoner de persoon in kwestie aan. Die zette het op een lopen, maar kon een eind verderop door de politie worden opgepakt. Een getuige had ook gezien hoe de man tijdens zijn vlucht een stoffen zak met spullen had weggegooid”, zei de openbare aanklager. “In die zak zaten onder meer juwelen, sleutels, zonnebrillen en een portemonnee, afkomstig uit de woning waar hij was binnengedrongen.”

De dader zei dat hij minderjarig was en illegaal in ons land verbleef. De jeugdrechter plaatste hem daarop in een instelling, maar al heel snel bleek dat A.M. wel degelijk meerderjarig was.

Advocate Barbara De Boeck gaf de inbraak namens haar cliënt toe. “Hij dacht dat er niemand woonde. Hij is via het keldergat binnengedrongen, maar het kelderraam was op dat ogenblik al stuk”, reageerde ze. “Meneer zocht naar een slaapplek voor ’s nachts. Hij was wel onder invloed van medicijnen en kan zich vandaag niet goed meer herinneren of hij ook iets heeft gestolen. Hij was alleszins niet van plan om iets te stelen.”

De man kondigde aan dat hij, als hij de gevangenis mag verlaten, asiel wil aanvragen in ons land. Hij vroeg om een straf met uitstel op te leggen. Uitspraak volgt op 19 december. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten