Grondwettelijk Hof oordeelt donderdag over verdrag met Iran over gevangenenruil

©  BELGA

Het Grondwettelijk Hof spreekt zich donderdag uit over de vraag tot opschorting van het verdrag met Iran over gevangenenruil. Zo blijkt uit de aankondiging van de te verwachten uitspraken van het Hof deze week.

Bron: BELGA

In maart 2022 sloten België en Iran een verdrag waardoor Iraniërs die in België in de gevangenis zitten naar hun eigen land kunnen overgebracht worden en vice versa. Eind juli bekrachtigde de Kamer het verdrag, dat op veel kritiek stuit bij een deel van de Belgische oppositie en oppositiebewegingen tegen het regime in Teheran. De Nationale Raad van het Iraans verzet stapte zelfs naar het Belgische Grondwettelijk Hof om de opschorting van het verdrag te vragen. 

Het verdrag werd op 4 november in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd nadat het geratificeerd werd door de Iraanse autoriteiten. Door het verdrag zouden twee gevangenen geruild kunnen worden, de ‘terroristische diplomaat’ Assodolah Assadi, die in 2021 in België tot 20 jaar cel veroordeeld werd voor het plannen van een aanslag op een Iraanse oppositiemeeting in Parijs, en de Belgische ontwikkelingshelper Olivier Vandecasteele die op 24 februari om onduidelijke redenen in Iran gearresteerd werd. Zijn familie kondigde op 29 november aan dat hij in hongerstaking is uit protest tegen de onmenselijke omstandigheden waarin hij opgesloten zit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten