Zonder ijspiste, maar met rolschaatsparket: Gentse Winterfeesten (bijna) klaar voor de start

Organisator Quinten Goekint heeft onder de stadshal een parket gelegd. Rolschaatsen kan vanaf donderdag. ©  fvv

Gent -

Het reuzenrad staat er, de nieuwe rolschaatspiste ligt klaar en er zijn 150 chalets opgebouwd. Alles ligt klaar om de binnenstad van Gent vanaf donderdag om te toveren tot één grote kerstmarkt. Na een afgelaste editie en een mini-editie zijn de Gentse Winterfeesten helemaal terug. Een gids.

Fien Lakiere

Wanneer begint de kerstmarkt?

Donderdagmiddag om 12 uur wordt het startschot gegeven. Tot en met 31 december kan je er elke dag terecht. In de week openen de Winterfeesten om 12 uur en blijven ze open tot middernacht, op vrijdag tot 1 uur. Zaterdag duurt het feest van 11 uur tot 1 uur, zondag van 11 uur tot middernacht. Op 24, 25 en 31 december zijn er speciale openingsuren en kijk je het best even op de website.

Hoe zit het met de kerstmarkt?

De kerstmarkt loopt van het Sint-Baafsplein over de Botermarkt, richting Klein Turkije, tot de Korenmarkt. Meer dan 150 standhouders zullen eten, dranken, cadeautjes en hebbedingen aanbieden in hun chalets. “Maandag zijn ze gestart met het vullen en inrichten van de chalets, zodat ze donderdagmiddag helemaal klaar zijn”, zegt organisator Quinten Goekint.

“We hebben een gevarieerd aanbod. Veel standhouders zijn Gents of verkopen Gentse producten.” Betalen kan zowel cash als met de kaart.

De opvallende ‘Weihnachtspyramide’ is er dit jaar ook weer bij. Je kan gezellig drinken in de schaduw van de kathedraal. ©  fvv

Kan ik ijsschaatsen?

Neen. Dit jaar is er geen schaatspiste, maar een rolschaatspiste onder de stadshal. “Het is de grootste mobiele rolschaatsbaan van ons land”, zegt Goekint. “Tot woensdagavond kan je nog een ticket kopen in voorverkoop.” Een kaartje kost 7 euro en is te koop via de website. Scholen die met hun leerlingen willen komen rolschaatsen, betalen 5 euro per persoon.

Wat is er verder te doen?

Naast het grote reuzenrad kan je nog andere kerstattracties uitproberen, zoals een draaimolen met rendieren. Voor de jonge Gentenaartjes is er daarnaast dagelijks animatie voorzien op de kerstmarkt. Ook de Weihnachtspyramide staat net als vorig jaar opgesteld, ditmaal op het Sint-Baafsplein.

Onder de stadshal opent Chez Babette, een winterbar in après-skistijl, met overdag een gezellige open haard en ’s avonds optredens en dj-sets. Daarnaast brengt de kerstversiering je uiteraard helemaal in de sfeer.

Wat is er nieuw?

De rolschaatspiste, dus. Die vervangt dit jaar de ijspiste omdat de Stad oordeelde dat die niet meer economisch en ecologisch verantwoord was. Ook andere attracties zijn wat aangepast en de opstelling is veranderd. Zo staan geen chalets meer voor het stadhuis en zijn tussen de kraampjes meer plekken voorzien om even te zitten.

Is het met herbruikbare bekers te doen?

Verpakkingen en bekers uit wegwerpplastiek zijn volledig verboden. Eén herbruikbare ‘Winterfeestenbeker’ is er echter niet. “We werken met een systeem van herbruikbare bekers, maar de standhouders kiezen zelf of ze meedoen”, zegt Goekint. “Ze kunnen ook hun eigen alternatief gebruiken.”

Info: www.gentsewinterfeesten.be

Aangeboden door onze partners