“Niemand mag hem ooit vergeten”: artiesten brengen opvallend eerbetoon aan Danny (44), die overleed in dodelijke brand op spoeddienst

Danny Huwé (midden) met Thomas Lambrechts alias WLC & Nicolas San Soda op Extrema Outdoor.  © Jonas Van Bouwel

Gent -

Een groep Gentse artiesten, onder wie TLP en WLC, heeft een album uitgebracht als eerbetoon aan hun vriend Danny Huwé (44): It’s a soul thing. ‘Nonkel Danny’ overleed in september bij een brand op de spoeddienst van het AZ Maria Middelares.

Simon Dekaezemaker

“Je was onze soulfather, de nonkel die we nooit hadden. Die zal je altijd blijven, tot we sterven. Tot we opnieuw samen zijn daarboven, voor altijd.” Zo gaat Soulfather - When we are with you, een van de vijftien nummers op het vinylalbum als eerbetoon aan Danny Huwé.

LEES OOK. Danny (44) kwam om het leven bij brand in ziekenhuis, Gents nachtleven rouwt: “Beste manier om hem te eren is goede muziek te spelen”

Acht minuten lang brengen TLP Troubleman (Paul Lannoy), WLC (Thomas Lambrechts) en Mona Lee (Lissa Callens) tijdens deze Engelstalige spoken word house track een nagedachtenis aan Huwé. Ze vertellen over het belang van hem in hun leven, over zijn waarden en over het Gentse nachtleven. (Lees verder onder de foto)

©  David Van Hecke

Danny Huwé stierf in september in nog steeds onduidelijke omstandigheden toen brand uitbrak op de spoedafdeling van het AZ Maria Middelares. De feestorganisator kwam ’s ochtends binnengestrompeld met een hoofdwonde, vermoedelijk na een echtelijke ruzie. Hij was daarbij verward en ook opstandig.

De Gentenaar werd in een isolatiecel gestoken en zijn aansteker werd afgenomen. Vermoedelijk had hij nog een tweede op zak. Even later stond de halve spoeddienst in brand. Huwé kwam om het leven in de brand die hij zelf aanstak. Het parket onderzoekt de omstandigheden nog.

LEES OOK. Gewond, over zijn toeren én in het bezit van aanstekers: waarom stichtte Danny (44) brand op spoeddienst?

Zijn overlijden stuurde een schokgolf door het Gentse nachtleven. Huwé, nonkel Danny voor de vrienden, was een nachtraaf pur sang. Hij haalde Amerikaanse dj’s naar Gent en was de bezieler van de houseconcepten What’s Cookin’ en Curfew. Draaien deed hij zelf niet, organiseren wel.

Twee maanden na zijn overlijden valt het verlies van Huwé nog altijd zwaar bij zijn vrienden. “We herdenken hem vaak”, zegt Thomas Lambrechts. “Soms hoop je gewoon dat het niet waar is, maar het is moeilijk te vatten dat Danny er niet meer is. Ook de manier waarop hij ons is ontvallen, dat is nog altijd pijnlijk.”

Eerbetoon

Als nagedachtenis brachten enkele Gentse artiesten van Curfew & WeZienWel Records het album It’s a soul thing uit. In drie weken tijd bundelden ze daarop hun orginele creaties. Het album telt 15 nummers, stuk voor stuk verhalen of herinneringen die over Huwé gaan.

“Danny was enorm geliefd in de scene”, zegt Lambrechts. “Hij was mijn muzikale nonkel en leeft voort in onze gedachten. Met dit eerbetoon willen we er vooral voor zorgen dat hij altijd blijft voortbestaan. Niemand mag Danny ooit vergeten.”

INFO. Het album ‘It’s a soul thing’ beluisteren, kan via Spotify of Soundcloud. De vinylplaat kopen kan via bandcamp of via www.we-zien-wel.com.

©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten