Kunstenaar hangt galerie vol bananen: “Ze hebben een effect op iedereen die hier binnenstapt”

©  Anneke D’Hollander

Gent -

In de kunstgalerij van Charles De Cordier (42) in het centrum van Gent hangen de muren sinds kort vol met bananen. De galeriehouder pakte samen met kunstenaar Guy Slabbinck zijn pand in met een opvallende ‘bananenconfetti’ van 532 in klei gebakken werkjes.

Lotte Ruysschaert

Charles De Cordier, neef van de bekende kunstenaar Thierry De Cordier, opende in september 2021 een kunstgalerie in de Henegouwenstraat. Tot en met eind december heeft hij daar een bijzondere show geïnstalleerd, Romantic desire, door meer dan vijfhonderd bananen aan de muren te nagelen. Die werden allemaal met de hand gemaakt door kunstenaar Guy Slabbinck.

De kunstenaar maakt al langer grote schilderijen op doek, maar is nu ook met keramiek begonnen. “Het idee voor de bananen zat al langer in zijn hoofd. Hij heeft een mal gemaakt en is bananen beginnen afgieten in klei. Om een effect te verkrijgen, moest hij een grote hoeveelheid bananen maken”, vertelt De Cordier. (lees verder onder de foto)

©  Anneke D’Hollander

De galeriehouder stelde voor om de hele galerij te bekleden met bananen, en zo geschiedde. Twee maanden lang heeft Slabbinck bananen in klei gebakken, geglazuurd, er gaten in gemaakt om ze te kunnen ophangen, en nog eens gebakken. Het heeft het duo anderhalve dag gekost om alle bananen met nagels aan de muur te bevestigen. Ze vormen een kleurrijke blikvanger.

“Effect op iedereen”

“Ze zijn alle 532 verschillend in vorm en kleur. Het is een soort bananenconfetti. Het heeft een effect op iedereen die hier binnenstapt. Vaak in de vorm van een glimlach, verwondering of verrassing, maar het kan je ook dieper laten nadenken over het kolonialisme of exotisch geïmporteerde producten”, zegt De Cordier. (lees verder onder de foto)

Kunstenaar Guy Slabbinck (midden) geeft uitleg over zijn werk. ©  Anneke D’Hollander

Het kolonialisme is een sfeer die vaak terugkomt in het werk van Slabbinck. Daarmee nodigt hij uit om dieper over kolonialisme na te denken en de Belgische bijdrage daaraan. “Hij wil die vraagstelling opwekken, maar je kan kiezen hoe diep je het werk toelaat. Het toont aan dat zoiets banaals als een banaan gelaagdheid kan creëren.”

Tussen de gebakken bananen hangen zes schilderijen van de kunstenaar en voor het raam staan twee gebakken potten in de vorm van een aap. De tentoonstelling loopt nog tot en met 31 december.

INFO: Henegouwenstraat 119, 9000 Gent. www.charlesdecordier.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten