Overpoort voert herbruikbare bekers in, maar zonder waarborg: “Wij zijn geen festival”

Een straat bezaaid met wegwerpbekers wordt verleden tijd. ©  fvv

Gent -

De caféuitbaters van de Overpoort schakelen volgend jaar over van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers. Elk café zal eigen bekers voorzien, zonder waarborg. Nochtans stelt een studie dat een waarborg wel noodzakelijk is om zwerfvuil tegen te gaan.

Fien Lakiere

Het is een vertrouwd gezicht in de bekendste feestboulevard van het land: na een drukke uitgaansnacht ligt de Overpoortstraat bezaaid met een ‘bekertjestapijt’. Glas op straat is er ’s nachts immers verboden, dus tijdens drukke avonden vloeit het bier rijkelijk uit plastieken wegwerpbekers.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het echter verboden om die nog te verkopen, dus zullen ook de cafés in de Overpoort alleen hun voorraden mogen opgebruiken. Daarna moeten ze overschakelen op herbruikbare bekers.

Stad Gent stond al langer achter het idee van een soort ‘Overpoortbeker’ en besliste daarom een studiebureau aan te stellen om de haalbaarheid van herbruikbare bekers te onderzoeken. Dat bekeek verschillende scenario’s met verschillende bekers, waarborgsystemen en terugbrengmogelijkheden.

Waarborg of niet

In de conclusie van het rapport staat dat herbruikbare bekers zonder waarborg “geen realistische optie” zijn, omdat het grootste doel van de Stad net is om zwerfvuil te verminderen. “De uitdaging voor de Overpoort zit vooral in het terugbrengen van herbruikbare bekers. Het houdt een enorm risico in op bekerverlies. De kosten van aankoop en opruim (Ivago) zijn hier heel hoog.”

De caféuitbaters zijn het daar niet mee eens en beslisten om zonder waarborgsysteem te werken. “Dat is niet haalbaar bij ons”, zegt Tim Joiris van Unizo Oost-Vlaanderen, die ook enkele zaken uitbaat in de straat. “Wij zijn geen festival, maar 33 zaken met elk onze eigenheid en verschillende brouwers.”

Toch zal dit volgens de uitbaters niet tot problemen leiden. “We zetten personeel in om glazen op te halen, die nu herbruikbare bekers zullen verzamelen. Er worden wel eens glazen meegenomen en dat zal bij de bekers ook wel zo zijn, maar we zullen zelf moeten zien dat we er genoeg overhouden. Misschien zal wel een campagne nodig zijn naar studenten toe, maar we willen alleszins zelf ook zo snel mogelijk af van wegwerp.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten