272 burgerdoden bij massamoord in Congo

De Congolese president Felix Tshisekedi ©  AP

Bij een massamoord in het Congolese dorp Kisheshe zijn afgelopen week 272 burgers gedood. Dat bevestigt de lokale overheid. Dat meldt Reuters.

De moordpartij dateert al van vorige week dinsdag. In het dorp Kisheshe op zo’n zeventig kilometer van Goma, hoofdstad van de oostelijke provincie Noord-Kivu lieten 272 burgers het leven. Dat bevestigde de overheid van het Democratisch Republiek Congo maandag. Eerder werd het dodentol geschat op 50.

Volgens Julien Paluku, de Congolese minister van Industrie en gewezen gouverneur van Noord-Kivu zijn er mogelijk “ongeveer 300 doden” gevallen. Hij deed de uitspraak tijdens een gezamenlijke persconferentie met minister van Communicatie Patrick Muyaya.

De regering en het leger wezen de M23-rebellenbeweging aan als dader, maar zij ontkennen verantwoordelijk te zijn voor het bloedblad. M23, of de Beweging van 23 maart, is een oude rebellenbeweging gedomineerd door Tutsi’s, die sinds eind vorig jaar weer de strijd opvoert in het oosten van Congo. In 2013 slaagden de rebellen er nog in een tiental dagen Goma in handen te houden. M23 ontkent nu dat ze achter de moorden zit. Op het moment van de feiten liep er nog een staakt-het-vuren. 

Zaterdag werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd in het land.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten