Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over dossier dat rechten van lgbtqi-koppels aanzienlijk kan beperken

©  AP

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is maandag gestart met de behandeling van een dossier dat de rechten van koppels van hetzelfde geslacht aanzienlijk kan beperken. Dat melden Amerikaanse media.

Bron: BELGA

Lorie Smith, een webdesigner uit de Amerikaanse staat Colorado, ontwerpt websites met haar onderneming 303 Creative. Ze wil op haar homepage vermelden dat ze geen websites maakt bij huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht, maar dat gaat in tegen de antidiscriminatiewet in haar staat. Daarom heeft ze een gerechtelijke procedure opgestart.

Enkele conservatieve leden van het Hooggerechtshof bleken maandag tijdens de hoorzitting open te staan voor de argumenten van Lorie Smith, zo meldt de Amerikaanse nieuwssite CNN. Wegens het recht op vrije meningsuiting, kan een artiest of iemand die op maat gemaakte producten aanbiedt, niet gedwongen worden om een boodschap uit te dragen die ingaat tegen haar religieuze overtuiging, luidt de redenering.

De rechters stelden wel openlijk de vraag waar de grens moet worden getrokken. Het gevaar bestaat dat, wanneer de logica wordt doorgetrokken, winkeliers in de toekomst ook bepaalde diensten zouden kunnen weigeren aan zwarten of aan mensen met een handicap.

De zaak plaatst het recht op vrije meningsuiting lijnrecht tegenover antidiscriminatie en de bescherming van minderheden. De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor de rechten van de lgbtqi-gemeenschap in de VS.

Het Amerikaans Hooggerechtshof is onder gewezen president Donald Trump stevig naar rechts opgeschoven. Zes van de negen rechters worden als conservatief beschouwd. In juni deed het Hooggerechtshof al stof opwaaien door het recht op abortus, dat al ongeveer 50 jaar bestond, op federaal niveau te schrappen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten