Amerikaans Hooggerechtshof neigt naar uitspraak die LGBTQ-rechten kan ondermijnen

Webdesigner Lorie Smith trok naar de rechter tegen een wet in Colorado die haar verbiedt om klanten te discrimineren. ©  REUTERS

Het Amerikaanse Hooggerechtshof lijkt te zoeken naar een manier om enerzijds ondernemers om religieuze redenen toe te staan koppels van hetzelfde geslacht bepaalde diensten te ontzeggen en anderzijds de vele precedenten van de voorbije decennia niet te ondermijnen die discriminatie van klanten op grond van onder andere ras of geslacht verbieden. Dat is maandag gebleken tijdens een zaak die werd aangespannen door een webdesigner uit Colorado.

Bron: BELGA

Lorie Smith, zaakvoerster van het bedrijf “303 creative” in Colorado, trok naar de rechter tegen een wet in de Amerikaanse staat die winkeliers sinds 2008 verbiedt om klanten te discrimineren op basis van hun seksuele geaardheid, op straffe van boetes. De websitedesigner weigert websites te ontwerpen voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht op basis van haar christelijke geloof en haar vrijheid van meningsuiting. 

Smith kreeg nog geen verzoek van die aard van een koppel van hetzelfde geslacht en werd ook niet vervolgd door de autoriteiten, maar diende preventief een klacht in tegen de wet. Nadat ze in hoger beroep nul op het rekest kreeg, wendde ze zich tot het Hooggerechtshof.

Deur open voor discriminatie

Maandag leken de conservatieve rechters van het Hooggerechtshof, die in de meerderheid zijn, wel oor te hebben naar de argumenten van de zaakvoerster. Het bleef echter onduidelijk hoe het hof zijn uitspraak precies zal inperken om bredere effecten te voorkomen.

“Voor het eerst in zijn geschiedenis zou de rechtbank kunnen toestaan dat een bedrijf diensten weigert aan een klant op basis van ras, geslacht of religie”, klonk het emotioneel bij monde van de progressieve rechter Sonia Sotomayor. Sotomayor en haar twee andere progressieve collega’s waarschuwden tijdens de hoorzitting dat een dergelijke uitspraak de deur zou kunnen openzetten voor allerlei vormen van discriminatie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten