85 jaar na ontstaan Wit-Gele Kruis: oprichter gehuldigd met gedenkplaat

De gedenkplaat voor dokter Henri Van de Putte werd onthuld in bijzijn van familieleden van de bezieler van het Wit-Gele Kruis ©  Wit-Gele Kruis

Gent -

In de Groot-Brittanniëlaan onthulden vertegenwoordigers van het Wit-Gele Kruis en familieleden een gedenkplaat voor dokter Henri Van De Putte die 85 jaar geleden de organisatie oprichtte.

Simon Dekaezemaker

Het Wit-Gele Kruis werd in 1937 in Gent opgericht door dokter Henri Van de Putte. Ze boden hulpbehoevenden thuisverpleging aan. De zieken werden thuis geholpen, maar verpleegkundigen deden ook aan preventie. Iets wat in die tijd baanbrekend werk was. De werking van het Wit-Gele Kruis groeide uit tot een succes en werd daarop uitgerold in andere steden en provincies.

85 jaar na de oprichting werd het jubileum feestelijk gevierd. Om Van de Putte zijn inzet te vieren, werd een gedenkplaat onthuld op zijn woning in de Groot-Brittanniëlaan. Dit in bijzijn van familie, mensen van het Wit-Gele Kruis en schepen van Burgerzaken Isabelle Heyndrickx (CD&V). Op nummer 28 is nog steeds de radiologiepraktijk van de echtgenoot van een kleindochter van de arts.

De onthulling was een moment van reflectie over het verleden, maar de organisatie kijkt ook naar de toekomst. “De zorg, de zorgvrager en de zorgvragen zijn in constante evolutie”, zegt Marc Vermeire, voorzitter Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. “We blijven onszelf daarom heruitvinden om net zoals onze oprichter voor ogen had, de zorg voor onze patiënten te blijven garanderen, met innovatie.”

De gedenkplaat voor dokter Henri Van de Putte in de Groot-Brittanniëlaan  ©  Wit-Gele Kruis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten