‘Blikverbod’ tijdens de Gentse Feesten komt opnieuw op tafel, na klachten van organisatoren

©  SD

GENT -

Groen-schepen Bram Van Braeckevelt wil laten onderzoeken of het juridisch mogelijk is om blik te verbieden tijdens de Gentse Feesten. Dat heeft hij dinsdag verklaard. Een ‘blikverbod’ botste tien jaar geleden al eens op een njet.

Bert Staes

LEES OOK. Nog ‘maar’ 107.000 kilogram afval opgehaald: de Gentse Feesten worden elk jaar properder

“Samen met de juridische dienst wil ik opnieuw onderzoeken in welke mate een blikverbod mogelijk zijn kunnen zijn tijdens de Gentse Feesten.” Feestenschepen Van Braeckevelt was dinsdagavond tijdens een bespreking in de gemeenteraad duidelijk: als het van hem afhangt, wordt blik verboden.

Blikken bier en frisdrank zijn al jaren een doorn in het oog van de organisatoren van de Gentse Feesten. Nu er steeds meer gewerkt wordt met statiegeldbekers en de afvalberg drastisch verkleint, valt des te meer op hoeveel blik er achterblijft na een nachtje Gentse Feesten.

“Blikken zijn wraakroepend voor wie de straten schoonmaakt en voor de organisatoren die voor een groot deel afhankelijk zijn van hun drankinkomsten”, zei Van Braeckevelt dinsdag. “We hopen er snel verandering in te zien, zeker als statiegeld ingevoerd zou worden.”

Een ‘blikverbod’ werd tien jaar geleden al eens ingevoerd op de Feesten, maar Gent werd toen teruggefloten door de Raad van State. Nachtwinkeluitbaters verdienen fors aan de verkoop van blikken en hadden de regels aangevochten. Flessen en glas is verboden, maar blikken mogen.

Tot frustratie van de organisatoren van de pleinen op de Feesten. Uit protest verkocht nachtburgemeester Edmond Cocquyt jr. afgelopen zomer nog blikken bier vanuit een omgebouwd buskot. “Onze drankverkoop brengt minder op dan wat die nachtwinkels verkopen”, klonk het.

LEES OOK. Bushok omgebouwd tot nachtwinkel: “We mogen geen blikken bier verkopen, maar doen het toch”

©  BM/FVV

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten