Zoekt u een fiets van Wout van Aert of Tiesj Benoot voor onder de kerstboom? Vanaf donderdag te koop via Catawiki

©  Getty Images

Vanaf donderdag 8 december kan u via Catawiki – een online veilingplatform voor bijzondere objecten – bieden op fietsen van de profrenners van Jumbo-Visma. Onder meer de fiets waarmee Wout van Aert zijn groene trui won in de Tour, zal te koop worden aangeboden. Ook een vehikel van de intussen herstelde Tiesj Benoot kan straks het uwe zijn, net als een Tourexemplaar van Jonas Vingegaard.

Guy Van Den Langenbergh

Tiesj Benoot (28) is intussen opnieuw aan het fietsen nadat hij begin augustus op training in Livigno in botsing kwam met een personenwagen en hierbij een nekwervel brak. “Ik ben zo goed als volledig de oude”, geeft hij een medische update. “Enkel een stramme nek speelt mij nog parten. Omdat de breuk links zat, hebben de spieren daarrond alles moeten opvangen. Na zes weken in een brace voelde en voelt het nog altijd heel stram aan. Deze spieren moeten nog verder losgemaakt worden omdat ik nog niet optimaal naar links of rechts kan kijken.”

Koopt u straks deze wedstrijdfiets van Tiesj Benoot? ©  Sirotti / Icon Sport

Het herstel is bijna afgerond maar het betekent niet dat de winter van Benoot vlekkeloos is verlopen. “Twee weken geleden heb ik, als laatste van mijn dichte omgeving, thuis gezeten met corona. En met symptomen. Ik heb toch een dag meer dan 39 graden koorts gehad en lag twee dagen in bed. Ik had niet eens de fut om de tv op te zetten om naar het WK voetbal te kijken. Maar bon, de cardioloog heeft me intussen goedgekeurd. Als ik vanaf nu verder gezond blijf, is er niets aan de hand geweest.”

En elk nadeel heeft zijn voordeel, ook voor wielrenners. “Door die nekblessure heb ik een tandje kunnen bijsteken voor het afwerken van mijn thesis (Benoot studeert Toegepaste Economische Wetenschappen, red.). Ik hoop dat ik ze dit academiejaar nog kan afgeven want het heeft echt wel lang genoeg geduurd. Al wie met mij begon te studeren, heeft intussen de unief verlaten. Ik ken er echt niemand meer.”

Historisch

Maar we zouden het hebben over de veiling van de fietsen van de renners van Jumbo-Visma. “Ik zou zelf nooit de trainingsfiets van een profrenner overkopen”, grijnst Tiesj Benoot. “Maar in dit geval gaat het niet om de fietsen waarmee we trainen, wel om de fietsen waarmee we onze wedstrijden rijden. Dat zijn sowieso fietsen met weinig kilometers op de teller én die bij wijze van spreken elke week bij de fietsenmaker worden binnengebracht voor onderhoud.”

Zowel de Tourfiets van Jonas Vingegaard als die van Wout van Aert zijn te koop. ©  AP

U koopt dus geen kat in een zak, benadrukt Benoot. “Ik word geen euro meer betaald om reclame te maken, maar Cervélo is veruit de beste fiets waarmee ik ooit gereden heb. Ik weet niet hoe de fietsen afgemonteerd zullen worden maar de marktwaarde ligt toch minimaal op 5.000 euro.”

De aangeboden fietsen hebben uiteraard ook een historische waarde. “De vraag is wat u wilt doen met onze fietsen”, zegt Benoot. “Is het om zelf mee te fietsen of bent u een verzamelaar die de groene Cervélo S5 van Wout van Aert in zijn collectie wil? Ik vermoed dat het vooral verzamelaars zullen zijn die hier op willen ingaan. Ikzelf bijvoorbeeld heb nog altijd de fiets in mijn bezit waarmee ik in 2018 de Strade Bianche won, ongepoetst. Die staat momenteel in het Centrum Ronde van Vlaanderen.”

De opbrengst gaat naar de ontwikkeling van jonge talenten. Verdedigbaar, vindt Benoot. “Een vooruitstrevend team als Jumbo-Visma moet ook op zoek naar jonge renners, tot zelfs bij de juniores. Je moet de betere juniores al een profcontract aanbieden – zoals Remco (Evenepoel, red.) of Marco Brenner destijds bij DSM – of je moet hen een traject aanbieden. In dat traject vinden ze een structuur die ze bijvoorbeeld thuis niet hebben. Maar je moet ook opletten dat het niet té vroeg te professioneel wordt.”

Van Vos tot Van Aert: hoe koop je hun fiets?

Jumbo-Visma biedt achttien unieke wedstrijdfietsen van het afgelopen seizoen te koop aan via het gespecialiseerde veilingplatform Catawiki. De veiling loop van acht tot achttien december, de hoogste bieder is de gelukkige. Worden onder meer aangeboden: de Cervélo R5 van Tourwinnaar Jonas Vingegaard, de fiets van Tom Dumoulins laatste grote ronde en die van groenetruiwinnaars Wout van Aert en Marianne Vos.  Iedere fiets wordt geleverd met een persoonlijke, handgeschreven brief van de renner.(gvdl)

Aangeboden door onze partners