Bijzondere buit van de douane: vlees, schilden en schedels van bedreigde diersoorten
© FOD Volksgezondheid
De Belgische douane, het FAVV en de FOD Volksgezondheid hebben tijdens een operatie van Interpol een collectie schedels, skeletten en schilden van bedreigde dierensoorten in beslag genomen. Ook werden er levende dieren en stukken ivoor en koraal ontdekt. Dat meldt de FOD Volksgezondheid in een persbericht.
De Belgische overheidsdiensten namen deel aan operatie Thunder, die wordt door Interpol gecoördineerd en heeft als doel de controles op de handel in bedreigde planten en dieren en de bijhorende bijproducten te verhogen.
In het kader van die operatie werden er gedurende twee dagen extra controles georganiseerd in de aankomsthal van de luchthaven van Zaventem en via de luchtvrachtdienst Brucargo. Ook de postpakketjes van bpost werden aan specifieke controles onderworpen.
Tijdens die controles werd er vooral gefocust op plantaardige en dierlijke producten (hout, geneesmiddelen, cosmetica, voedingssupplementen, ….) en op wilde beschermde soorten. Het doel was ook informatie te verzamelen om de organisatie en de werking van criminele organisaties beter te begrijpen.
Op de luchthaven lag de focus op de vluchten uit Midden- en West-Afrika. Koffers werden geopend en gecontroleerd. Er werden 2 stukken ivoor, 4 stukken koraal, 2,62 kg varanenvlees en 3,6 kg apenvlees gevonden. Ook kwamen er voedingssupplementen aan het licht die gemaakt zijn op basis van beschermde planten. Een serum op basis van apenextract werd ook in beslag genomen. Daarnaast werden 107 overtredingen vastgesteld die betrekking hadden op beschermde gezondheidsproducten, levensmiddelen, planten en plantaardige producten.
Schilden en skeletten
In oktober werden er controles uitgevoerd bij een antiquair. Daar werden meer dan 20 specimens in beslag genomen: schildpadschilden en -skeletten, koralen, schelpen (reuzenmosselen), opgezette papegaaien, beren- en apenschedels en een slagtand van een olifant, voor een totale waarde van meer dan 7.000 euro. Bij de inbeslagnames in oktober waren ook levende dieren betrokken: 1 Gabonese grijze papegaai (ter waarde van meer dan 1 000 euro) en 1 Gila-monster.
Operatie Thunder heeft tot nu toe al geleid tot aanzienlijke inbeslagnames en arrestaties. De operatie loopt nu zes jaar en 125 landen hebben deelgenomen aan deze zesde editie. In totaal werd meer dan 750 kilo ivoor, 25 neushoornhoorns, orchideeën, cactussen en grote hoeveelheden hout in beslag genomen. Er werden ook veel levende dieren ontdekt: ongeveer 100 grote katten, 30 apen, enkele honderden vogels en duizenden reptielen en schildpadden.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
(sgg)
Lees ook
Vogelgriep slaat hard toe bij wilde vogels: “Het is nog nooit zo erg geweest”
FOD Volksgezondheid gaat rookverbod niet enkel in cafés, maar ook in andere horecazaken controleren
Voedselagentschap roept gratis staal van Milka-koekje terug door kans op stukjes metaal
Het is ideaal weer om je diepvries te ontdooien: met deze tips van het voedselagentschap doe je dat juist
Video
Hoofdpunten
Vooral in Syrië is situatie dramatisch: “Mensen graven met blote handen naar overlevenden onder het puin”
LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië
Turks gezin vlucht uit stad en bivakkeert in taxihuisje: “Hier zijn geen grote gebouwen die kunnen instorten”
Verschrikkelijke beelden: vader ontroostbaar wanneer hij overleden baby terugvindt onder puin na aardbeving
“Woede kan zich tegen hem keren”: hoe Erdogans aanpak van aardbevingen Turkse verkiezingen kan beïnvloeden
Beste van Plus
Pamela Anderson krijgt eigen kookprogramma en moet er zelfs haar huis niet voor verlaten
Vrouw (33) legt in 4 dagen 100 kilometer af om verdwaalde hond terug te vinden in bos: “De tranen bleven komen”
Gamer is helemaal van de kaart als ze deepfake-video’s van zichzelf op pornosite ontdekt: “Zo ziet pijn eruit”
Na hun tienerrelatie verloren ze elkaar uit het oog, tot Dimitri 17 jaar later zijn stoute schoenen aantrok: “Er is maar één iets veranderd”