Voetbal

Wesley Deschacht na bewogen week waarin hij weg moest bij KV Oostende, TVJO werd bij Eernegem en zwaar verloor met Lombardsijde: “De opluchting is groter dan de ontgoocheling”

Wesley Deschacht op de bank bij SC Lombardsijde, dat hij van vierde naar tweede provinciale loodste. © Bart Vandenbroucke

Oostende -

Zo vader, zo zoon. Het leven van Philippe en Wesley Deschacht uit Bredene stond vaak in het teken van voetbal. Vader en gewezen bakker Philippe hield vele jaren SV Bredene op de been, zoon Wesley was er voetballer maar is nu trainer van SC Lombardsijde, TVJO bij SK Eernegem en tot vorige week video-analist bij KV Oostende. De komst van Dominik Thalhammer naar KVO deed een bommetje barsten. Saai is het nooit als je een Deschacht bent.

Koen Verdruye

Recht door zee. Hoe kan het ook anders als je geboren en getogen in Bredene bent? Toen Philippe Deschacht Bredene leidde, zat hij nooit verlegen om een straffe uitspraak en ook zoon Wesley zegt waar het op slaat. Hij had succes bij de jeugd van KV Oostende en werkte zich op tot video-analist van de eerste ploeg onder trainers Blessing en Vanderhaeghe. Als trainer loodste hij Lombardsijde van vierde naar derde provinciale en bij zijn terugkeer afgelopen lente ook nog eens naar tweede. Afgelopen week was het echter zijn weekje niet. Hij moest opstappen als video-analist bij KVO en verloor zaterdag met Lombardsijde met zware 6-1 cijfers tegen Houthulst, maar er was ook een lichtpuntje. Deschacht werd immers ook voorgesteld als TVJO van SK Eernegem

“De 6-1-nederlaag met Lombardsijde in Houthulst viel moeilijk te vermijden”, aldus Deschacht. “Na een kwartier kwamen we met tien te staan. De linies lagen veel te ver uit elkaar en de grinta ontbrak. Houthulst heeft kwaliteit en snelheid in huis, maar wij hadden een offday. We kregen wel kansen vroeg in de match, maar we maakten ze niet af. We zijn zeker niet het lelijke eendje van de reeks. Voetbaltechnisch zijn we meer dan voldoende, maar we vergeten veel te vaak om te scoren. De kern is ook niet zo groot, er mag ons dus niet zoveel overkomen.”

Dat Deschacht ook nog eens TVJO werd bij Eernegem, blijkt eerder toeval en een vriendendienst. “Ik wil vooral helpen omdat de club zonder TVJO zat. Ik ken Glenn Plovie (ex-Bredene) goed en wil wat support bieden op basis van mijn ervaring bij de jeugd van KV Oostende. Maar eerlijk gezegd, dit is niet bindend en in principe slechts tot eind dit jaar.”

Geen vertrouwen

Veel heeft natuurlijk te maken met zijn vertrek van vorige week bij KV Oostende. Deschacht hoopt om straks aan de zijde van Yves Vanderhaeghe te kunnen terugkeren bij een profclub. Het klikte immers met de ex-trainer van Kortrijk, Cercle en KVO. Met ook T2 Gino Caen vormde Deschacht een hechte staf met Vanderhaeghe. Onlangs trokken ze nog even samen naar Marbella. Vorige week moest Deschacht meegaan met KVO op stage naar Murcia, tot hij plots in de gaten kreeg dat er iets niet pluis was.

“Ik vroeg aan de nieuwe trainer Thalhammer rechtstreeks op de man af hoe het zat, maar hij durfde mij niet in de ogen kijken”, aldus Deschacht. “Dat deed hij trouwens nooit. Ik leerde hem vooral kennen als een enorm nerveuze man die precies bang is van zijn eigen schaduw. Ik vroeg hem toen nogmaals om duidelijkheid, maar hij draaide rond de pot. Tot hij me dus meenam naar boven en bleek dat Gino Caen en ik moesten vertrekken. Thalhammer had geen vertrouwen in ons en wilde met ‘zijn’ assistenten werken, die hij kent en dezelfde taal spreken. Ik heb niks tegen hem en wilde helpen, maar ik had er mijn twijfels over of je met deze ploeg kan pressen. Dat is ook bewezen in Westerlo, waar er zwaar verloren werd. KVO is en blijft de club van mijn hart en ik hoop echt dat ze in 1A kunnen blijven, maar dan zal er wel versterking moeten komen en minstens vier direct inzetbare spelers. Anders zie ik het somber in. Dat het voor mij plots gedaan is, voelt raar aan, maar laat ik het er op houden dat de opluchting groter is dan de ontgoocheling. Elke dag tegen je zin naar het oefencentrum gaan, is ook niet plezant. Ik reken er nu wel op dat we snel een akkoord kunnen bereiken over de afhandeling van mijn contract.”

Aangeboden door onze partners