Minder tijdelijke werkloosheid wegens energiecrisis dan gevreesd

©  Serge Minten

Bedrijven hebben uiteindelijk voor veel minder werknemers tijdelijke werkloosheid wegens de energiecrisis aangevraagd dan aanvankelijk gevreesd. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Bron: BELGA

Energie-intensieve bedrijven kunnen sinds begin oktober gebruikmaken van een bijzonder stelsel van tijdelijke werkloosheid. Dat moet een uitweg bieden aan bedrijven die door de hoge energieprijzen gedwongen zijn hun productie terug te schroeven of stil te leggen.

Eind oktober gaven bedrijven aan dat ze voor meer dan 41.000 werknemers mogelijk beroep zouden doen op die tijdelijke werkloosheid. Op 5 december stond die teller op meer dan 56.000. 

Maar dat betekent niet dat die bedrijven dat effectief ook hebben gedaan, klinkt het bij de RVA. “Het gaat om kennisgevingen, waarbij de bedrijven te kennen geven dat ze dat mogelijk zouden doen”.

De uiteindelijke aangiftes van sociaal risico - waarbij de werkgever effectief overgaat tot aanvraag - slaat op beduidend minder werknemers. In oktober ging het om 13.300 werknemers die op tijdelijke werkloosheid werden gezet wegens dure energie. Voor november ging het om 11.500 werknemers. “We kunnen er van uitgaan dat bedrijven zich hebben voorbereid op het ergste, maar dat het niet altijd nodig bleek”, klinkt het bij de RVA.

In oktober werden uiteindelijk 8.930 mensen uitbetaald door de RVA wegens tijdelijke werkloosheid door de dure energieprijzen. In voltijdsen uitgedrukt gaat het om iets meer dan 2.500 werknemers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten