LIVE. Marokkaanse fans komen massaal op straat om te vieren na zege tegen Spanje op WK voetbal

Marokko nam het dinsdag op tegen Spanje in de tweede ronde van het WK voetbal in Qatar. Nadat het na vorige matchen van Marokko al uit de hand liep, stond de politie ook paraat. Op sociale media werden namelijk berichten gedeeld om opnieuw massaal op straat te komen. Na de zege van Marokko kwamen fans massaal op straat.

 (red)

 • “We halen de Meir leeg”: oproep tot rellen na achtste finale Marokko, politie staat paraat en “zal niet aarzelen om in te grijpen”

  De Marokkanen nemen het dinsdag om 16 uur op tegen Spanje in de tweede ronde van het WK voetbal. Op sociale media gaat een bericht de ronde om massaal op straat te komen en in Antwerpen “de Meir leeg te halen”. De politie benadrukt dat ze paraat staan en zullen ingrijpen als de openbare orde in het gedrang komt, ouders raden elkaar op Facebook aan om hun kinderen thuis te houden. Ook in Kortrijk is de politie op haar hoede na een oproep tot ‘ambras’.

  Lees hier meer. 
 • Eerder al rellen

  Dat de politie zich al voorbereid op mogelijk rellen, is niet onlogisch. Tijdens en na de match tussen Marokko en België op 27 november liep het in Brussel volledig uit de hand. De politie werd bekogeld en er werden onder meer deelsteps, fietsen en een auto in brand gestoken. Het zwaartepunt lag in de Anneessens-wijk, een buurt tussen Brussel-Zuid en het centrum van de stad. Het zou er urenlang onrustig blijven. De Brusselse politie verrichtte de dag zelf een tiental administratieve arrestaties en één gerechtelijke aanhouding. Bij het bekijken van de videobewakingsbeelden konden later nog andere verdachten worden geïdentificeerd.

  Ook in Antwerpen, Luik en in de Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ontstond onrust na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar.

  Op donderdag 1 december, toen Marokko won van Canada en zich daarmee plaatste voor de achtste finales, was het opnieuw onrustig. Eerst werd er vooral gevierd, maar al snel sloeg de toon in Brussel om. Jongeren gooiden met bommetjes en bekogelden de politie met onder meer stenen en vuurwerk, en ook werd er tegen voorbijrijdende auto’s en bussen geschopt. Door de uitgebreide voorbereiding van de politie en buurtbewoners die zelf probeerden de situatie te bedaren bleven grote rellen toen uit. In Brussel werden toen 18 administratieve aanhoudingen verricht.

 • Twee minderjarigen opgepakt voor oproep tot vernielingen in Antwerpen na match Marokko-Spanje

  De Antwerpse politie heeft dinsdag twee minderjarigen opgepakt in aanloop naar de kwartfinale tussen Marokko en Spanje op het WK voetbal. Het duo had via sociale media opgeroepen om massaal op straat te komen en “de Meir leeg te halen” na afloop van de match.

  Lees hier meer. 
 • NSZ doet aangifte tegen onbekenden naar aanleiding van oproep tot plunderingen in Antwerpen

  “Wij hebben aangifte gedaan tegen onbekenden wegens het aanzetten tot plunderingen en vernielingen in de Antwerpse winkelstraten en in het bijzonder bij de Antwerpse winkeliers in het centrum”, verduidelijkt Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot Antwerpen van Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen.

  “Wij tillen zwaar aan deze berichten en willen preventief de nodige stappen zetten. Op sociale media circuleren er sinds dinsdagochtend 6 december 2022 duidelijke oproepen om na de WK-match Spanje-Marokko vernielingen aan te richten, onder meer op de Meir. We moeten de handelaar optimaal preventief beschermen, vandaar deze belangrijke stap. Naar aanleiding van deze onheilspellende berichten hebben meerdere winkeliers al besloten hun deuren te sluiten op 6 december om 16 uur, met economische schade tot gevolg.”
 • Rustig tijdens eerste helft

  Tijdens de eerste helft en de rust bleef het rustig in de straten van Antwerpen, Brussel en Kortrijk. De politie is er wel massaal aanwezig. 
 • Ook rustig op Antwerpse Meir

  Op de Antwerpse Meir is het omstreeks 17.30 uur rustig. Mensen lopen nog met winkelzakken rond en zijn op het gemak aan het wandelen. De politie is wel duidelijk aanwezig met drie grote politiewagens aan het Operaplein. Er is politie aan het begin en einde van de Meir. Ook de gemeenschapswachters zijn ingezet. Volgens hen zal het op de Meir rustig blijven. "Onze taak is om vooral te sensibiliseren en jongeren aan te spreken als dat nodig is", klinkt het.

  Op de Meir wandelt de politie ook heen en weer om te zien of alles rustig blijft, wat voorlopig wel het geval is. Ook in de zijstraten is de politie aanwezig. Voorlopig werd er nog niet afgesloten. 
 • Marokko naar de kwartfinale

  Marokko wint met penalty's! Spanje mist drie keer en de Marokkanen mogen voor de eerste keer ooit naar de kwartfinales op een WK. 
 • Marokkaanse fans massaal op straat na zege 

  Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout was het al onmiddellijk feest na de zege van Marokko. Fans komen er massaal op straat en steken vuurwerk af. 

   
 • Politie sluit Turnhoutsebaan af

 • Verkeer wordt tegenhouden op de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel


 •  

 • Brusselse fans vieren alsof ze al wereldkampioen zijn 

  In de buurt rond de Lemonnierlaan en de Stalingradlaan in Brussel, waar het zondag 27 november uit de hand liep, kwamen na de zege van Marokko duizenden mensen op straat. De Marokkaanse fans gaan er compleet uit de bol. Er wordt ook veel vuurwerk afgestoken. Een enkeling loopt er met een bivakmuts rond, maar incidenten zijn er momenteel nog niet. 
 • Waterkanon klaar aan Astridplein

  Aan het Astridplein in Antwerpen staat het waterkanon klaar. De politie is daar massaal aanwezig. Zij zijn ook volledig uitgerust. 
   

 • Ook feest in Kortrijk

  In Kortrijk, waar er ook een oproep tot ambras maken circuleerde, blijft het voorlopig rustig. Fans komen wel op straat om te vieren en toeterende auto's met vlaggen zijn aanwezig. Ook enkele jongeren gooien met bommetjes. De politie houdt de situatie in de gaten. 
 • Groot feest met vuurwerk in Antwerpen

 • Hamza en Redouan geloven hun ogen niet: "We schrijven geschiedenis"

  Hamza en Redouan konden hun ogen niet geloven toen Hakimi de beslissende elfmeter tegen de netten knalde. “Niemand die verwachtte dat Marokko dit zou verwezenlijken. We schrijven geschiedenis, en stoten nu vol vertrouwen door. Op naar de eindwinst!"
 • Ook fans op straat in Gent

 • Vieren alsof ze wereldkampioen zijn rond Lemonnierlaan en de Stalingradlaan 

 • Politie sluit Hallepoorttunnel

 • Feestende jongeren en af en toe een bommetje in Kortrijk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten