VRT pakt uit met ‘Het verhaal van Vlaanderen’, en niet enkel op tv

©  Guillaume Van Laethem

Drie jaar ‘in the making’, en eigenlijk zelfs 38.000 jaar. Met ‘Het verhaal van Vlaanderen’ pakt de VRT uit met een van haar grootste projecten ooit. Niet enkel op tv, want de historische docureeks met Tom Waes (54) duikt ook op in de klas, op de radio en onder de kerstboom. Zelfs Suske en Wiske doen mee.

Dennis Van Goethem

Van Ambiorix tot Alva, van de neanderthalers tot het bureau van koning Albert I. Zegt Het verhaal van Vlaanderen dat het de kijker zal gidsen door onze héle geschiedenis, dan liegt het niet: in tien afleveringen doorkruisen de makers 38.000 jaar, vanaf de prehistorie. De reisleider is – wie anders? – Tom Waes, die net als in Reizen Waes de trekpleisters weet liggen. Hij brengt verslag uit van de Guldensporenslag, klopt aan bij Maria van Bourgondië, rijdt mee met de allereerste passagierstrein in Europa en duikt in de loopgraven achter de IJzer.

(lees verder onder de foto)

Tom Waes op bezoek bij de dappersten der Galliërs. ©  Bert De Deken

LEES OOK. ‘Tijdreizen Waes’, of hoe Tom Waes in Nederland filmt tussen de dappersten aller Galliërs (+)

Het is te zeggen: dat doet hij in straffe decors die werden nagebouwd door historici, archeologen, experts en acteurs. Het kostte de makers drie jaar. Zo zochten ‘location hunters’ de perfecte locaties uit, werden honderden pruiken en outfits nagemaakt, en brengen special effects veldslagen weer tot leven. “Maar altijd historisch correct”, klinkt het: er stond zelfs een food-archeoloog op de set, zodat ook alles op tafel accuraat is.

Research en geld

“Het was een huzarenstuk”, zegt Tom Waes. Hij loopt als verteller rond in de scènes, en tilt het zo verder dan een doffe geschiedenisles. “38.000 jaar geschiedenis tot leven brengen is een uitdaging. Maar ik ben geweldig tevreden met het resultaat.”

Het verhaal van Vlaanderen gaat ook verder dan de tiendelige reeks op Eén. Er komen formats op MNM en Radio 2, en een blik achter de schermen op VRT Max. Ook scholen profiteren mee en kunnen beroep doen op de afleveringen. “We willen geschiedenis tastbaar maken voor een breed publiek”, zegt VRT-woordvoerder Jan Sulmont. “Zoiets kan je niet halfslachtig doen. Iets kwaliteitsvol maken vergt tijd, moeite en research.”

(lees verder onder de foto)

De makers werkten drie jaar aan ‘Het verhaal van Vlaanderen’. “Alles is historisch correct.” ©  VRT

En ook geld, uiteraard. Het verhaal van Vlaanderen kreeg steun van de Vlaamse overheid en 100.000 euro van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Al is dat wellicht maar een habbekrats van het totale budget. “Over de kostprijs communiceren we niet”, zegt Sulmont. “Voor zulke projecten wordt altijd samengewerkt met verschillende partners (ook de stadsbesturen van Antwerpen, Gent en Brugge gaven steun, red.). Want natuurlijk kruipen er veel middelen in zo’n project.”

Hit in buitenland

Opvallend: bij de serie hoort ook merchandising. Vooral boeken, maar ook een bordspel en een strip van Suske en Wiske. Ideaal voor onder de kerstboom, maar ook om de kas te spijzen. “De VRT haalt sowieso 40 procent van haar werkingsmiddelen uit de markt, zoals afgesproken met de overheid”, zegt Jan Sulmont. “Er is ook merchandising rond Dagelijkse kost, FC De Kampioenen en Thuis. De middelen die de VRT zo ophaalt, investeren we weer in onze werking.”

Het verhaal van Vlaanderen gaat op zondag 1 januari van start op Eén en VRT Max. Afgaande op het buitenland wordt het geheid een succes: in Denemarken, met The killing-acteur Lars Mikkelsen als verteller, en in Nederland werden de lokale versies een dikke hit.

(lees verder onder de foto)

Als reisleider gidst Tom Waes de kijker letterlijk rond in onze Vlaamse geschiedenis. ©  VRT

Een kluif geschiedenis als geschenk?

De geschiedenis van de prehistorie tot nu: een boek als aanvulling op de serie. Prijs: 34,99 euro.

Quizdoos: een quizspel met 200 vragen voor kinderen en volwassenen. Prijs: 24,99 euro.

Mijn geschiedenis-weetjesboek: een boek op kinderformaat met weetjes en tekeningen. Prijs: 16,99 euro.

Suske en Wiske. De geplaagde Plantijn: een stripverhaal waarin Suske en Wiske naar het 16de-eeuwse Antwerpen reizen. Prijs: 7,50 euro.

Graphic novels: twee getekende romans gebaseerd op de reeks. (Deel twee verschijnt pas later.) Prijs: 29,99 euro.

Het verhaal van Vlaanderen: vier overzichtswerken van historicus Edward De Maesschalck over de periode 864-1815. Prijs: 29,95 euro.

Aangeboden door onze partners

Lees ook