Argentijns vicepresidente Kirchner krijgt 6 jaar cel wegens corruptie

©  AFP

De Argentijnse vicepresidente Cristina Kirchner (69) is dinsdag veroordeeld tot zes jaar cel. Kirchner werd schuldig bevonden aan de verduistering van publieke middelen. Ze mag de rest van haar leven ook geen publieke functies meer bekleden.

Bron: BELGA

Kirchner kan nog in beroep gaan tegen het vonnis, waardoor het nog jaren kan duren voor er een definitieve uitspraak is. Bovendien geniet ze als vicepresidente en senaatsvoorzitter nog van parlementaire immuniteit. Toch heeft Kirchner meteen na het vonnis aangegeven dat ze politiek een stap opzij zet. Bij de verkiezingen van volgend jaar zal ze “voor niets kandidaat zijn: niet voor de senaat, niet voor vicepresident, niet voor president”.

Kirchner werd schuldig bevonden aan de frauduleuze toekenning van openbare aanbestedingen in haar politieke thuisbasis in de provincie Santa Cruz in het zuiden van het land. Als leidster van een criminele vereniging zou ze de staat voor ongeveer een miljard Amerikaanse dollar hebben benadeeld.

De aantijgingen dateren van de periode dat ze presidente was. Kirchner was staatshoofd van Argentinië van 2007 tot 2015.

De openbare aanklager had twaalf jaar cel geëist tegen Kirchner. Zij heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Ze maakte gewag van een “politiek” proces.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten