Duitse politie pakt 25 rechts-extremisten op die parlement wilden bestormen en staatsgreep wilden plegen

 © Reuters

In Duitsland zijn woensdagochtend vijfentwintig rechts-extremisten opgepakt die een gewapende staatsgreep zouden hebben willen plegen. Dat heeft een woordvoerder van het federale parket bekendgemaakt.

jvhBron: Bild, BBC, Belga

Zowat drieduizend Duitse politieagenten voerden woensdagochtend als onderdeel van een grote operatie invallen uit op meer dan 130 locaties: in elf van de zestien Duitse deelstaten, en verder ook in Italië en Oostenrijk. De groep wilde naar verluidt de Reichstag bestormen en een staatsgreep plegen.

“De beschuldigden maken deel uit van een terroristische organisatie die in november 2021 opgericht werd, en die zichzelf als doel stelde om de bestaande overheid in Duitsland omver te werpen en te vervangen door haar eigen staatsvorm, die ze al uitgedacht hadden”, aldus het Generalbundesanwalt. Zo zouden de verantwoordelijken voor nieuwe ministeries al gekozen zijn. “Ze deinzen ook niet terug voor geweld: de organisatie was zich ervan bewust dat er doden zouden vallen”, klinkt het.

“De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats”, schreef de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Terugkeer naar keizerrijk

De groep zou in totaal bestaan uit 52 mannen en vrouwen die de Duitse republiek willen vervangen door een staat gemodelleerd naar het Duitse keizerrijk, zoals dat in 1871 werd gesticht. Van de 25 gearresteerden zouden 22 volwaardig lid zijn van de organisatie – twee onder hen worden beschouwd als hun leiders –, drie anderen worden beschouwd als handlangers. Daarnaast zijn er nog 27 andere verdachten.

De 71-jarige prins Heinrich XIII Reuss zou centraal staan in de plannen van de groep. Volgens de aanklagers had hij contact proberen te zoeken met Rusland in zijn plannen om zichzelf tot nieuw Duits staatshoofd uit te roepen. Moskou zegt in een eerste reactie dat het van niets weet. “Er is geen sprake van Russische bemoeienis”, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

Ook Birgit M.-W., een 58-jarige Berlijnse rechter en voormalig parlementslid voor het extreemrechtse AfD, een man die werkt als speciaal commando in het Duitse leger, en verschillende andere voormalige leden van het Duitse leger zouden deel uitmaken van de groep. De Russische Vitalia B. is de enige niet-Duitse verdachte die opgepakt werd.

Prins Heinrich XIII Reuss ©  AP

Complottheorie

De beweging is gestoeld op samenzweringstheorieën. De leden zijn ervan overtuigd dat Duitsland momenteel geregeerd wordt door een ‘staat binnen een staat’ (‘deep state’), aldus het Duitse parket in een persbericht. Ze geloven dat er een aanval op til is van een technisch superieure geheime alliantie van regeringen, inlichtingendiensten en militairen van verschillende staten, waaronder Rusland en de Verenigde Staten.

De groepering zou sinds november treffen voor een aanval op het parlement. Het centrale orgaan is een ‘raad’. Die is vergelijkbaar met het kabinet van een regering en zou departementen hebben zoals justitie, buitenlandse zaken, en gezondheid. “De leden van de ‘raad’ kwamen sinds november 2021 geregeld in het geheim samen om de machtsovername in Duitsland en de oprichting van eigen staatsstructuren te plannen”, aldus nog het federaal parket.

Een “militaire arm” moest de democratische rechtsstaat ook op de lokale niveaus “uitschakelen”, luidt het. De vereniging was zich ervan bewust dat daarbij doden zouden vallen. “Ze aanvaardt dat scenario echter als een noodzakelijke tussenstap om de door haar nagestreefde “verandering van systeem op alle niveaus” te bereiken.” Sommige verdachten van de militaire arm dienden actief in de Bundeswehr, het Duitse leger.

Ze zouden ook leden van de Bundeswehr en de politie hebben willen rekruteren voor de geplande staatsgreep. De onderzoeken van het federaal parket zijn ook gericht tegen een soldaat van het Commando Speciale Eenheden KSK, en verschillende reservisten van de Bundeswehr. De actieve soldaat zat in de staf van het KSK, zei een woordvoerder van de Militaire Contraspionagedienst MAD.

©  AP

‘Reichsbürger’

Het zou deels gaan om leden van de Reichsbürger-beweging. Die beweging erkent de legitimiteit van de Duitse staat niet. De leden staan bekend om hun racistische complottheorieën, weigeren vaak belastingen te betalen, verzamelen massaal illegale wapens, en reageerden in het verleden gewelddadig op politieoptredens.

De beweging bestaat uit kleinere ondergeschikte groepen, met namen zoals ‘Confederatie van het Duitse Rijk’ of ‘Koninkrijk Duitsland’. De Duitse binnenlandse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Ongeveer vijf procent van hen – zowat 1.150 – zijn rechts-extremisten. In 2021 schreef de binnenlandse inlichtingendienst 1.011 extremistische misdrijven toe aan “Reichsbürger en zelfbestuurders”.

©  EPA-EFE

©  AFP

©  REUTERS

©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten