Schepen van Mobiliteit die in opspraak kwam na verkeersagressie zet dan toch stap terug: “Hij is een gebroken man”

Schepen Marc Desloovere zegt dat hij niet meer behoorlijk kan functioneren.  ©  Ludo Ostijn

Zwevegem -

Tijdens het schepencollege in Zwevegem werd beslist dat Marc Desloovere (Samen!) zijn mandaat als schepen zal neerleggen op 31 december. “Hij heeft zelf toegegeven dat hij niet meer behoorlijk kan functioneren. Hij is fysiek en mentaal uitgeteld, een gebroken man”, zegt burgemeester Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester). Desloovere was eerder in opspraak gekomen na een geval van verkeersagressie.

Bas De Wilde

Het nieuws is het voorlopig sluitstuk van een feuilleton met Marc Desloovere als belangrijkste protagonist. “Wie zijn ontslag heeft gewild, heeft duidelijk zijn slag thuis gehaald. Ongeacht de realiteit en wat er precies is gebeurd, is het vooral de perceptie die tot deze beslissing heeft geleid”, aldus de burgemeester.

Eer aan zichzelf houden

Marc Desloovere was betrokken in een geval van verkeersagressie op 20 oktober in Zwevegem. Er is een gerechtelijk onderzoek lopende, maar van bij de start probeerde Desloovere zijn aandeel te minimaliseren. Vorige week, nadat de tegenpartij in de verkeersagressie haar versie van de feiten had weergegeven in de media, gaf hij schoorvoetend toe dat hij ook in de fout was geweest en bood hij zijn verontschuldigingen aan.

Toen werd al beslist om zijn bevoegdheid over mobiliteit uit handen te geven. Een week later, waarin nog meer bezwarende details uit het dossier boven kwamen drijven, houdt Desloovere dus de eer aan zichzelf door zijn mandaat eind deze maand neer te leggen.

LEES OOK. Schepen in opspraak na geval van verkeersagressie: “Ik sta recht in mijn schoenen”

Wie Desloovere opvolgt binnen het schepencollege en of hij ook nog lid blijft van de gemeenteraad, is nog niet helemaal duidelijk. “We geven voorrang aan de gemeenteraad om zijn opvolging verder te regelen”, zegt de burgemeester.

“Verschuivingen binnen het schepencollege moeten sowieso met een dubbele meerderheid worden goedgekeurd, die van het college en die van de gemeenteraad. En of Desloovere in de gemeenteraad blijft zetelen, is ook een beslissing die hij zelf zal moeten nemen.”

Belangrijk pakket bevoegdheden

Er liggen een aantal opties op tafel. Per 1 januari was het al voorzien dat de voorzitter van de gemeenteraad Dirk Desmet (CD&V) zijn functie zou inruilen voor het mandaat van Marc Claeys (Samen!). Maar gezien de recente ontwikkeling is dat voorlopig slechts één van de mogelijkheden. Ook hoe de bevoegdheden van Marc Desloovere zullen verdeeld worden, wordt voorlopig nog niet meegedeeld. Met openbare werken, nutsvoorzieningen, mobiliteit en begraafplaatsen gaat het om een vrij belangrijk pakket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten