Celstraffen tot 12 jaar voor betrokkenen bij corruptieschandaal in Mozambique

Ndambi Guebuza (centraal) ©  REUTERS

In Mozambique zijn woensdag drie mensen die dicht bij de regering staan, onder wie de zoon van een voormalige president, veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hun namen werden genoemd in een grootschalig corruptieschandaal rond de “verborgen schuld” die het land in een ernstige financiële crisis heeft gestort.

jvhBron: BELGA

Bijna tien jaar na de gebeurtenissen heeft een speciale rechtbank uitspraak gedaan over een van de grootste corruptieschandalen van het land. Het proces, live uitgezonden op radio en televisie, duurde zeven maanden. In totaal stonden negentien verdachten terecht. 

Het schandaal heeft betrekking op geheime leningen van twee miljard dollar die door buitenlandse banken aan Mozambikaanse overheidsbedrijven zijn verstrekt en door de staat zijn gegarandeerd, officieel voor contracten voor visuitrusting en maritiem toezicht.

“De gepleegde misdaden hebben gevolgen die generaties lang zullen aanhouden. Het land is geblokkeerd, financiële steun aan de staat is opgeschort, de armoede is verergerd voor duizenden Mozambikanen”, zei rechter Efigenio Baptista bij het uitspreken van het vonnis.

De grootste boosdoeners in de zaak zijn volgens de rechtbank het voormalig hoofd van inlichtingen en staatsveiligheid, Gregorio Leao, en ex-baas van economische inlichtingen, Antonio do Rosario. Zij krijgen elk twaalf jaar celstraf. Ook Ndambi Guebuza, de oudste zoon van voormalig staatshoofd Armando Guebuza, werd schuldig bevonden en moet eveneens twaalf jaar naar de gevangenis. 

Het huidige staatshoofd, Filipe Nyusi, zou volgens getuigenissen eveneens betrokken zijn geweest bij het schandaal. Tot nu toe is hij echter niet voor de rechter gebracht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten