Tinder brengt gids uit om veilig te daten: een greep uit de richtlijnen

©  Shutterstock

Datingapp Tinder en de non-profit organisatie No More, die strijdt tegen huiselijk geweld, hebben samen een gids opgesteld om online veilig te daten. In de Guide to Healthy Dating kunnen gebruikers van digitale dateplatformen tips vinden om zich zowel online als tijdens een kennismaking in het echte leven veilig te voelen. Wij zetten alvast enkele van die tips op een rijtje.

Lien Lammens

Blijf jezelf

Dat lijkt simpel maar meer dan eens worden we in de verleiding gebracht om onszelf anders voor te doen in de hoop te voldoen aan het perfecte plaatje. Denk maar aan foto’s met tal van filters en bewerkingen, beweren dat je elke dag uren in de fitness doorbrengt terwijl je eigenlijk een hekel hebt aan sporten … doe het niet. Volgens Tinder zijn hun gebruikers op zoek naar authenticiteit.

Ook belangrijk als je een profiel opstelt: vertrek vanuit je eigen verlangens en behoeftes. Want laten we eerlijk zijn, het draait maar om een persoon en dat ben jijzelf. Bepaal je eigen grenzen en wat je wel en niet leuk vindt. Deel vooral niet al te veel met een onbekende. Niemand hoeft in eerste instantie te weten in pakweg welke straat je woont.

LEES OOK. Het lijken gouden tijden voor de ‘fuckboy’: willen we dan echt geen ‘lieve man’?

Rode vlaggen opmerken

Neen, ze staan er niet letterlijk maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Deelt jouw match amper of geen informatie, is hij of zij nauwelijks te herkennen op de foto’s … dan ben je maar beter op je hoede. Begint je match plots over geld te praten of de nood daaraan? Zet het dan op een lopen. Ook racistische en seksistische opmerkingen zijn vaak een indicatie dat het toch niet gaat om jouw prins of prinses op het witte paard.

Heb je twijfels over de foto’s van je match? Bij Tinder zijn geverifieerde beelden voorzien van een klein blauw vinkje. Je kan er bij je instellingen zelfs voor kiezen om alleen maar die geverifieerde profielen te zien.

Afscheid nemen

Je kent het wel: je hebt een match, geraakt aan de praat en je gaat misschien zelfs op een eerste date … om er dan achter te komen dat het toch niet helemaal jouw ding is. Neem jezelf dan vooral niets kwalijk: je gaf het een kans maar je bent op zoek naar wat anders. Neem uit respect voor de andere wel even afscheid. Leg kort uit waarom jullie toch geen ideale match zijn maar blijf te allen tijde beleefd en vriendelijk. Gaat de andere daar tegenin of geeft zijn of haar reactie je een oncomfortabel gevoel, aarzel dan niet om de gebruiker te rapporteren.

Digitale agenda

Ga je voor het eerste op date met je digitale match? Laat enkele van je vrienden dan weten waar jullie precies heengaan en wie je date is. Je hoeft die info niet breed uit te smeren op sociale media, maar je deelt het best wel met (een) goede vriend(en). Om te voorkomen dat je berichtje ondergesneeuwd geraakt op zijn of haar smartphone kan je je locatie maar direct naar zijn of haar agenda sturen. Gaan jullie na de film nog wat drinken? Deel dan ook die locatie, desnoods via een stiekem berichtje als je naar het toilet gaat.

En, misschien onnodig om te zeggen maar, blijf op een openbare plaats: een café, restaurant, bioscoop ...

Over seks praten kan

Salt-N-Pepa zong het al in de jaren negentig: Let’s Talk About Sex. Maar dan alleen als je je er goed bij voelt. De gids raadt aan om je match de conversatie te laten leiden en zo een gezonde balans te vinden tussen verschillende onderwerpen. Praten over seks en intimiteit maakt allemaal deel uit van een gezonde communicatie, maar je kan er toch beter mee wachten tot jullie een vertrouwensband hebben opgebouwd en je je helemaal op je gemak voelt bij je match. Praten jullie niet over seks maar liever over je favoriete serie op televisie? Ook dat is helemaal oké. De stap zetten naar een datingplatform is vaak al voldoende om je eigen seksualiteit en sensualiteit te ontdekken. En zoals Tinder zelf zegt: het einddoel is niet altijd om tussen de lakens terecht te komen.

Wie de volledige gids even wil doornemen, kan die hier vinden.

Aangeboden door onze partners