Marmerkreeft rukt op in Vlaanderen

©  BELGAIMAGE

De marmerkreeft (Procambarus virginalis), een niet-inheemse rivierkreeft, rukt verder op in Vlaanderen. Natuurlijke populaties bestaan niet en het ontstaan van deze soort is vermoedelijk het resultaat van kweek in de wereld van aquariumliefhebbers in Duitsland in 1995, meldt Natuurpunt woensdag.

jvhBron: BELGA

De marmerkreeft is de meest recente aanwinst op de lijst van invasieve rivierkreeften in Vlaanderen. Sinds kort prijkt ze naast onder meer de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, de rode Amerikaanse rivierkreeft, de Californische rivierkreeft en de Turkse rivierkreeft. 

Genetisch onderzoek toont aan dat de marmerkreeft is ontstaan uit de Everglades rivierkreeft die veelvuldig in de aquariumhandel voorkomt. Bijzonder is dat de soort enkel bestaat uit vrouwtjes en zich enkel ‘parthenogenetisch’ (klonaal) kan voortplanten. Het gevolg is dat slechts één individu volstaat om een nieuwe locatie te koloniseren: er zijn immers geen mannetjes nodig. Eén individu kan elke paar maanden 200 tot 700 eieren leggen. Dat leidt ertoe dat een nieuw gekoloniseerde locatie in een mum van tijd overspoeld kan worden door de marmerkreeft.

Sinds de ontdekking van de marmerkreeft in een aquarium in Duitsland in 1995 nam de soort sterk toe. Intussen werd ze in de meeste Europese landen, Japan en Madagaskar waargenomen. De soort staat bekend als één van de meest invasieve soorten rivierkreeften en de handel is verboden. Toch is ze nog altijd aanwezig in de illegale aquariumhandel en wordt ze via het internet vrij verkocht of uitgewisseld. 

De eerste waarneming in Vlaanderen dateert van december 2017 en is afkomstig van het Provinciaal Domein van Kessel-Lo in Vlaams-Brabant. Sindsdien werd de marmerkreeft op enkele nieuwe locaties gevonden. Zo dook ze op in Heverlee, in Wolvenberg en Schoonselhof (provincie Antwerpen), en het meest recent in de parkvijver van Middelkerke. Ook Limburg bleef niet gevrijwaard, met een melding langs de Stiemerbeek bij Genk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten