Eerste openbare executie uitgevoerd in Afghanistan sinds machtsovername door taliban

Themabeeld ©  REUTERS

Een voor doodslag veroordeelde Afghaan is woensdag in het openbaar terechtgesteld. Dat hebben de taliban bekendgemaakt. Het gaat om de eerste openbare executie sinds de islamisten de macht overnamen in augustus 2021.

jvhBron: BELGA

“Het hooggerechtshof heeft de opdracht gekregen om dit qisas-bevel (oog-om-oogprincipe in islamitische wetgeving, red.) uit te voeren tijdens een openbare bijeenkomst van inwoners”, zei een woordvoerder van de taliban.

Vorige maand heeft de hoogste talibanleider Hibatullah Akhundzada rechters bevolen alle aspecten van de islamitische wet te handhaven, met inbegrip van openbare executies, steniging en geseling, en amputatie van ledematen voor dieven.

De taliban hebben sinds ze aan de macht zijn verschillende openbare geselingen uitgevoerd, maar de executie van woensdag in Farah, de westelijke hoofdstad van de gelijknamige provincie, is de eerste die ze hebben erkend.

Europese landen veroordelen executie

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de executie door Iran van een man die dit najaar aan straatprotesten had deelgenomen veroordeeld. Volgens Duitsland getuigt de ophanging van “grenzeloze minachting voor de mensheid”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat de executie “bovenop andere ernstige en onaanvaardbare mensenrechtenschendingen” komt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zegt “geschokt” te zijn door de gebeurtenis. “De wereld kan zijn ogen niet sluiten voor het geweld dat het Iraanse regime gebruikt tegen zijn bevolking”, tweette hij. Hij wees erop dat het Verenigd Koninkrijk tegen de doodstraf is, “in alle omstandigheden”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten