Coronapandemie had zware impact op welzijn van Europese jongeren

©  Luc Daelemans

De coronapandemie heeft een zware impact gehad op ieders leven, maar toch vooral op het mentale en lichamelijke welzijn van jongeren in Europa. Vooral de symptomen van depressie zijn sterk gestegen, blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Bron: BELGA

De impact van de pandemie was volgens de OESO groot op het leven van iedereen, in Europa en in de rest van de wereld. Zo daalde in 2021 de levensverwachting in de Europese Unie met één jaar. Dat is de grootste daling in de meeste EU-landen sinds de Tweede Wereldoorlog. Eind oktober waren er in de 27 EU-landen meer dan 1,1 miljoen sterfgevallen door COVID-19 gemeld en volgens de OESO is dat zelfs een onderschatting. Meer dan 90 procent van de overlijdens kwamen voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

In het rapport benadrukt de OESO de zware impact van de pandemie op het mentale en lichamelijke welzijn van miljoenen Europese jongeren. Hun vormingsjaren werden volgens de onderzoekers gekenmerkt door onder meer ontwrichting in hun opleiding en bij hun sociale activiteiten. In diverse Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Zweden en Noorwegen, is het aantal symptomen van depressie bij jongeren tijdens de pandemie verdubbeld.

Voorts stellen de onderzoekers vast dat veel kinderen en jongeren tijdens de pandemie minder tijd besteedden aan lichaamsbeweging en gingen hun voedingsgewoontes erop achteruit. De OESO heeft dan ook aanwijzingen van een toename aan overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten