Minimumboete, 1.600 euro. Parket dagvaardt hele reeks overtreders om een statement te maken

Er werden duizenden euro’s aan boetes uitgedeeld aan bestuurders die onder invloed reden. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Vier Duvels tijdens het voetbal, vier gin-tonics in de sauna of drie joints na een feestje. Een heleboel bestuurders die onder invloed achter het stuur kropen, mogen het deze week in de politierechtbank van Gent komen uitleggen. Het parket dagvaardde overal in Oost-Vlaanderen honderden overtreders om een punt te maken. De boetes zijn ook niet mals.

Laura Moens

Deze week vinden in vijf verschillende politierechtbanken in Oost-Vlaanderen themazittingen plaats, waarin honderden mensen zich moeten verantwoorden voor hun alcohol- of druggebruik achter het stuur.

In de Gentse politierechtbank vindt er elke dag zo’n zitting plaats, en op vrijdag zijn het er zelfs twee. De minimumboete is 1.600 euro, ongeacht de excuses die bestuurders al klaar hebben.

Het is niet dat ze niet proberen. Uitvluchten zoals ‘Mijn man had meer gedronken dan ik, dus reed ik maar’ of ‘ik moest echt niet ver, meneer de rechter’ zijn schering en inslag. Maar het gerecht had daar geen oren naar en is duidelijk niet van plan om mild te zijn deze week.

Voetbalmatch

De politie trof een zestiger, zaakvoerder van een chauffage-bedrijf, slapend in zijn wagen aan, de motor draaide nog. De man was op de terugweg van een voetbalmatch even ingedommeld, maar bleek achteraf te diep in het glas te hebben gekeken. Hij had 1,02 promille alcohol in zijn bloed.

“De meeste mensen weten niet meer wat vooruit of achteruit betekent met zo’n percentage”, maakte de rechter hem duidelijk. De man had meteen een rijverbod van 45 dagen en een geldboete van 1.600 euro aan zijn been.

Ook een zelfstandige in afbraakwerken ging met de minimumboete en een rijverbod van drie maanden naar huis. De man verloor onder invloed van alcohol de controle over het stuur tijdens het nemen van een afrit.

De rechter legde ook de vier proeven op. Dat gebeurt wanneer er vragen zijn rond de medische en psychologische toestand van de bestuurder. Hij moest ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen hernemen.

Zwalpend

Bestuurders werden niet enkel met een ademtest gecontroleerd, maar er wordt ook naar de uiterlijke kenmerken gekeken: zwalpend lopen, trager spreken, zware oogleden of struikelen. “Moeten mensen altijd iets tegenkomen voor ze beseffen dat rijden onder invloed levensgevaarlijk is?”, vroeg de rechter zich af.

Het openbaar ministerie vorderde duizenden euro’s aan boetes, trok rijbewijzen in, vroeg om proeven te hernemen, maar vorderde ook levenslange rijongeschiktheid als dat nodig was. De meesten gingen met de minimumboete van 1.600 euro en twee maand rijverbod naar huis.

Actieweek

Afgelopen jaar gebeurden in de eerste negen maanden al zo’n 538 ongevallen met een bestuurder onder invloed van alcohol of drugs. Het hoogste cijfer sinds 2018. Het parket Oost-Vlaanderen wil daarom samen met de politie streven naar een verkeersveilige samenleving.

“Wie wordt betrapt op rijden onder invloed van drugs en/of alcohol wordt vervolgd”, aldus Bart Van den Branden, afdelingsprocureur parket Oost-Vlaanderen. “Met deze actieweek willen wij blijven sensibiliseren en inzetten op veilig verkeer op onze wegen.”

In de nacht van 9 op 10 december wordt de actieweek afgesloten met de ‘Verkeersveilige Nacht Oost-Vlaanderen’. In de provincie zullen er door de politiediensten op meer dan honderd plaatsen alcohol- en drugscontroles worden uitgevoerd tussen 19 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten