Heel Gent in de kerstsfeer: hier zijn liefst 20 kerstmarkten en winterbars in de regio die je deze maand kan bezoeken

©  Shutterstock

Gent -

Heel Gent en omstreken zijn deze maand ondergedompeld in de kerstsfeer. Her en der worden kleine kerstmarktjes georganiseerd en zijn er evenementen om de cadeautjesjacht wat aangenamer te maken. Aan glühwein, warme chocomelk en pannenkoeken geen gebrek dus. We geven een greep uit het uitgebreide lijstje met opties.

Fien Lakiere

LEES OOK. De glühwein, de braadworsten én het volk zijn terug op de Gentse kerstmarkt: “Wij plannen vakantie rond de kerstmarkten, ja”

Van 8 tot 31 december gaan van het Sint-Baafsplein tot de Korenmarkt uiteraard de Gentse Winterfeesten door. Meer dan 150 standhouders verwelkomen je aan hun chalets, maar er zijn ook een rolschaatspiste en allerlei andere attracties.

De Gentse kerstmarkt is dan wel de grootste, maar ook in de deel- en buurgemeenten kunnen ze er wat van. Naast sfeer en gezelligheid, originele geschenkjes en creatief handwerk is er op de volgende kerstmarkten telkens genoeg spijs en drank om je aan op te warmen.

LEES OOK. “Remmen, hoe moet dat eigenlijk?” Onze reporter test de grootste mobiele rolschaatsbaan van het land

Op de kerstmarkt in Gent kan je dit jaar niet schaatsen, maar wel rolschaatsen. ©  fvv

De kerstmarktjes

De bewoners van dagactiviteitencentrum De Moester ontvangen je met open armen tijdens hun jaarlijkse kerstmarkt (Sint-Denijs-Westrem, 17/12) bij het houtvuur. Scoutsgroep Ardu zorgt met WinterBardu (Terreinen Kollekasteel, 16 en 17/12) dan weer voor de nodige warmte in Mariakerke. Het kerstdorp in Latem (Dorp, 17 en 18/12) is terug na twee jaar coronastilte en ook de Kerstmarkt 9070 neemt opnieuw Heusdendorp in (Heusdendorp, 17/12).

Shop lokaal

Wie zich helemaal op het kerstshoppen wil storten, heeft ook keuze genoeg. Heel wat lokale ondernemers en creatievelingen slaan de handen in elkaar voor leuke winterse evenementen.

Zo kan je voor last minute cadeautjes tijdens het weekend voor kerst terecht bij de Studio Paus kerstmarkt (Nieuwe Dokken, 16, 17 en 18/12). Atelier Ossekop organiseert Jingle Bowls (Nekkersputstraat, 17/12) samen met andere ondernemers. Het Krookcafé houdt een Artsy Craftsy Kerstmarkt (De Krook, 18/12) en bij Bar Bricolage (Chinastraat, 18/12) moet je zijn voor een heuse Kerstbazaar.

Wat dacht je van keramiek van Ossekop voor onder de kerstboom? ©  Ossekop

Glühwein en gezelligheid

Gewoon gezellig iets drinken of eten in winterse sferen kan natuurlijk ook. Tijdens de Winterfeesten (8 tot 31/12) is er aan de stadshal Chez Babette, de Moosebar verhuisde naar de Korenmarkt en op het Sint-Baafsplein is er de ‘kerstpiramide’. Het Gravensteen wordt opnieuw omgetoverd tot een Winterwonderkasteel, met winterbar in de burcht (9 december tot 8 januari).

Op 22, 27 en 29 december opent de Boogie Winterbar (Fraterstraat Merelbeke) de deuren, met raclette en schlagerzangers. De Zebrastraat ten slotte maakt zich op voor een langverwachte nieuwe editie van Zebra Woods (27 tot 30 december en 3 tot 8 januari). Onder andere Trixie Whitley, De Mens, Absynthe Minded en Axelle Red komen optreden.

Chez Babette kreeg een upgrade dit jaar, in een tent onder de stadshal. ©  DVH

Aangeboden door onze partners