Democraten veroveren cruciale zetel in Amerikaanse Senaat

Raphael Warnock ©  REUTERS

De Democraat Raphael Warnock uit Georgia behoudt zijn zetel in de Amerikaanse Senaat. Dat zeggen Amerikaanse media op basis van gedeeltelijke kiesuitslagen. Warnock nam het in een tweede ronde van de verkiezing op tegen de Republikein Hershel Walker, die gesteund werd door Donald Trump.

adb, jvhBron: CNN, NBC, Belga

In de eerste ronde in november behaalde Warnock 49,4 procent van de stemmen, en Walker 48,5 procent. In Georgia moet een kandidaat echter 50 procent van de stemmen halen om verkozen te worden. Een derde kandidaat ging toen met 2,1 procent van de stemmen lopen.

De tweede ronde, waarbij de twee het rechtstreeks tegen elkaar opnamen, vond dinsdag plaats. Die is volgens de Amerikaanse zenders CNN en NBC uitgedraaid op een overwinning voor de Democraat. Met 96 procent van de stemmen geteld blijkt dat Warnock 50,8 procent binnenhaalde, terwijl Walker het met 49,2 procent moest stellen.

Op papier leek Warnock de logische winnaar, aangezien Walker geen enkele politieke ervaring heeft en tijdens de campagne verschillende keren in opspraak kwam. Walker kreeg de steun van oud-president Donald Trump.

De partij van president Joe Biden versterkt zo haar meerderheid in de Senaat, met 51 zetels tegen 49. Voor de midterms hadden de Democraten slechts 50 zetels, en moest vicepresident Kamala Harris de beslissende stem uitbrengen.

©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten