“Schaf onze bushaltes niet af, of in elk geval veel minder”: minister krijgt meer dan duizend Gentse boze handtekeningen

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD, midden) kreeg woensdag 1.000 Gentse handtekeningen overhandigd. ©  IF

GENT -

Een groep Gentenaars is woensdag een petitie met 1.100 handtekeningen gaan afgeven aan Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), in Brussel. Door een hervorming van minister Peeters zullen tientallen bushaltes in Gent niet meer bediend worden.

Bert Staes

LEES OOK. De Lijn snoeit onverwacht in Gentse busritten: “Deze manier van werken is onaanvaardbaar”

“In onze straat in Sint-Amandsberg zullen zes opeenvolgende haltes afgeschaft worden. Veel van mijn buren en ook ikzelf zijn echt afhankelijk van deze bus.”

In Gent woedt al een hele tijd protest over de nieuwe plannen van De Lijn. De vervoersmaatschappij wil meer en snellere bussen laten rijden op de drukste lijnen in Gent, maar daardoor vallen minder drukke haltes uit de boot.

Reizigers zouden daar enkel via een nieuw soort ‘belbus’ nog kunnen reizen, een busje dat je kan aanvragen met de telefoon of een app. Maar over dat systeem bestaat nog grote onduidelijkheid. Op 1 januari zal een eerste fase ingevoerd worden en wordt gesnoeid in de ritten van buslijnen 6, 9, 17, 18, 38 en 39, ook al is van de nieuwe ‘belbus’ nog geen spoor.

Actievoerders van de Reizigersbond, Greenpeace en lokale comités trokken naar Brussel om hun bezorgdheid te laten horen. “We vragen minister Peteers om geen, of in elk geval veel minder, bushaltes af te schaffen”, klinkt het.

“De afschaffing van ongeveer 5.000 reguliere bushaltes over heel Vlaanderen dreigt. Openbaar vervoer is zo belangrijk om de klimaatcrisis aan te pakken, maar ook voor mensen die minder mobiel zijn of geen auto kunnen betalen.”

LEES OOK. Gentenaars op straat tegen het schrappen van bushaltes: “Een kilometer stappen om een bus te nemen? Onaanvaardbaar.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten