Een interne bloeding door hevige hoestbui? “Niet frequent, maar het kan”
© DBA
“Soms sneller KO dan je denkt.” Radio2-presentatrice Kim Debrie hield aan een langdurige en stevige hoest een interne bloeding over. Vanuit een ziekenbed deelde ze haar verhaal op sociale media. De medische details hield ze voor zich, maar zo’n bloeding na een hoestbui? Dat kan.
Volgens pneumoloog Lieven Dupont (UZ Leuven) kunnen bij heel hevige en langdurige hoestbuien complicaties optreden. “Een ribfractuur of een scheur in de tussenribspieren kunnen voorkomen.” De longen uit je lijf hoesten? Dat hoeven we gelukkig niet letterlijk nemen. “Een longbloeding ligt meestal niet aan de hoest, maar aan een onderliggend probleem in de longen.”
Een ribfractuur kan ontstaan doordat een hoestbui druk genereert op de borstkas. “De druk die je daar genereert kan zo hoog zijn als de bloeddruk zelf. Als de hoestbui niet stopt, dan kan je zelfs het bewustzijn verliezen”, zegt Dupont. Ook elders in het lichaam kunnen complicaties voorkomen. Urineverlies of een liesbreuk bijvoorbeeld. Door het hoesten ontstaat immers druk en spanning op je blaas en buikwand.
Zelden uit het niets
Een hoest kent vele oorzaken. De meeste zijn banaal. Van een verkoudheid of een slechte verluchte ruimte krijg je geen aanhoudende en hevige klachten. Ernstige hoestbuien komen zelden uit het niets. Ze gaan vaak gepaard met onderliggende aandoeningen. De zwaarte en de duur bepalen de ernst van de complicaties. Bij de zwaarte wordt aan patiënten gevraagd om een cijfer te geven. “Alles meer dan 4 op 10 is hevig”, vertelt Dupont. Bij de duur is acht weken een cruciale drempel. “Als je zo lang heel frequent hoest dan is er meer in het spel. Dan moet klinisch onderzoek gebeuren.”
Wat ook voorkomt zijn mensen die heel lang, maar niet hevig hoesten. De fysieke klachten zijn dan beperkt, maar het werkt wel stigmatiserend, zegt Dupont. “Zeker sinds corona zijn mensen zich daar heel bewust van geworden. Zo’n aanhoudende hoest is soms een sociale beperking. Mensen mijden het openbare vervoer, gaan niet meer naar theater.” (agg)
LEES OOK. Hoe herken ik een RSV-besmetting bij mijn kind? En wanneer moet ik naar het ziekenhuis?
Lees ook
Ziekenhuizen ervaren tijdelijke tekorten aan medische hulpmiddelen
Amper één pilletje per dag en bijna meteen effect: nieuw middel tegen postnatale depressie kan vrouwen snel helpen
Stop Alzheimer verzamelt recordbedrag voor wetenschappelijk onderzoek
Dit doen slaappillen en zo moeilijk is het afkicken: “Een mail schrijven duurde een eeuwigheid. En toen kreeg ik ook nog paniekaanvallen”
Video
Hoofdpunten
Gevonden romp in Deurne is wel degelijk prostituee ‘Linda’, moordenaar schilderde appartement om sporen uit te wissen
Wout van Aert wordt opnieuw papa: echtgenote Sarah voor de tweede keer zwanger
Vlaamse spoedarts aangekomen in Turkije: “Belgische hulp traag? Het loopt enorm vlot”
Riadh Bahri getuigt over haatreacties op zijn outfit tijdens de Ensors: “Tom Waes wilde er een statement over maken”
Kunnen vogels een aardbeving voorspellen? Opvallende beelden opgedoken vlak voor ramp in Turkije en Syrië
Beste van Plus
Leonardo DiCaprio (48) zou alweer een nieuw jong lief hebben, van nog geen 20
De schrik van hun leven: inzittenden bengelen bijna ondersteboven in defecte attractie wanneer karretje loskomt
Actrice Moora Vander Veken heeft de liefde gevonden: “Eindelijk!”
Bijzonder ijverige specht stouwt muren van huis vol met duizenden eikels: “Tot de derde verdieping”