EU-lidstaten willen cashbetalingen boven 10.000 euro verbieden

©  Shutterstock

Cash betalingen boven de 10.000 euro worden binnenkort onmogelijk in de EU. Dat zijn de lidstaten woensdag overeengekomen. De maatregel maakt deel uit van een pakket om witwassen en de financiering van terrorisme aan te pakken.

Bron: BELGA

Naast de beperking van cashbetalingen willen de lidstaten het ook moeilijker maken om anoniem cryptomunten te kopen of verkopen, en om geld wit te wassen via juweliers of goudsmeden, zegt de Tsjechische minister van Financiën Zbynek Stanjura, die de onderhandelingen in de ministerraad leidde. Zo zullen cryptodiensten, als het van de lidstaten afhangt, informatie over hun klanten moeten controleren vanaf transacties van 1.000 euro. 

Duitsland staat kritisch tegenover het cashbetalingsplatform. De Duitse minister van Financiën Christian Lindner zei eerder deze week nog dat die mogelijkheid behouden belangrijk is voor de privacybescherming. Berlijn onthield zich woensdag dan ook bij de stemming. 

Het Europees Parlement moet zijn standpunt nu nog bepalen, waarna de onderhandelingen tussen de lidstaten en het parlement van start kunnen gaan. 

De lidstaten raakten het eerder al eens over het voorstel van de Europese Commissie om een nieuwe antiwitwasautoriteit op te richten. Het is nog onduidelijk waar die gevestigd zal worden. Duitsland wil de organisatie naar Frankfurt halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten