Advocaten Trump lieten residenties doorzoeken naar geheime documenten

©  AFP

De advocaten van voormalig Amerikaans president Donald Trump hebben onlangs een team ingeschakeld om minstens twee residenties van Trump te doorzoeken. Het team moest op zoek gaan naar geheime documenten, maar zou volgens de advocaten niets gevonden hebben. Dat meldde The Washington Post woensdag en ook andere Amerikaanse media pikten het verhaal op. Zo is er bij nieuwszender CNN sprake van vier doorzochte eigendommen.

Bron: BELGA

Er woedt al langer een juridische geschil rond de manier waarop Trump is omgegaan met geheime overheidsdocumenten. Zo doorzochten speurders van de FBI in augustus zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida. Een rechter had nu Trumps advocaten opgedragen dat ze moesten aantonen dat hij al het geclassificeerde materiaal overgedragen heeft, vernam de krant van bronnen. Zo moest Trump zich in regel stellen met een eerdere dagvaarding.

De advocaten van de vroegere president schakelden daarom een externe firma in om zijn golfclub in Bedminster (New Jersey) te doorzoeken en nadien ook de Trump Tower in New York. De advocaten stelden de FBI voor om de zoektocht te overzien, maar dat aanbod zou afgeslagen zijn. Het zou immers ongewoon zijn om toe te zien op een zoektocht die niet uitgevoerd wordt door federale speurders.

LEES OOK. Trump Organization veroordeeld voor fraude: “Donald Trump keurde die expliciet goed”

De advocaten zouden aan het ministerie van Justitie gemeld hebben dat de zoektocht geen nieuwe geheime documenten aan het licht bracht. Woordvoerders van Justitie en de FBI gingen niet in op vragen om commentaar.

Trumps woordvoerder Steven Cheung reageerde dat de voormalige president en zijn advocaten “transparant en coöperatief blijven. De woordvoerder voegde er de aantijging van een “ongeziene en ongerechtvaardigde aanval” op Trump en familie door het justitieministerie aan toe.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten