Vlaanderen knipt fors in schooltoelage voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen

©  BELGA

Vlaanderen verlaagt fors de schooltoelage voor niet-begeleide minderjarigen vluchtelingen. Het maximale bedrag zal vanaf volgend schooljaar maar een derde meer zijn van wat het nu is. Om mogelijk misbruik tegen te gaan en te vermijden dat het geld jongeren naar ons land lokt, zegt bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits.

De maatregel komt er na waarschuwingen uit het werkveld dat het Vlaamse kindergeld en de schooltoelage – waar alle minderjarigen recht op hebben – niet alleen een aanzuigeffect kunnen hebben, maar soms ook leiden tot misbruiken. Zoals mensenhandelaars die de minderjarigen het geld aftroggelen.

In een poging hierop een antwoord te geven, besliste de Vlaamse regering nu het bedrag van de schooltoelage te verlagen. In plaats van bijna 3.400 euro per jaar zal het hoogste bedrag vanaf volgend schooljaar maar 1.173 euro meer bedragen. Aangezien de jongeren eigenlijk opvang en begeleiding krijgen – van een jeugdinstelling of een voogd – worden ze niet meer beschouwd als een alleenstaande.

LEES OOK. Bart Somers wil schooltoelage niet volledig aan minderjarige vluchtelingen geven, maar gaat dat effect hebben op het aantal vluchtelingen in België?

Minister Crevits wil het geld voortaan ook deels op een geblokkeerde rekening laten zetten, zodat de niet-begeleide minderjarigen maar over een deel vrij kunnen beschikken. Maar daarover moet ze nog overleg plegen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die bevoegd is voor de voogden. Hij reageert tevreden op de Vlaamse maatregel. “Ik heb dit vorig jaar al aangekaart bij minister Beke, maar werd toen afgeschilderd als een populist. Ik ben blij dat de Vlaamse regering nu het licht heeft gezien”, zegt de liberaal. (fem)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten