Kernkabinet over bevoorradingszekerheid energie afgelopen, nieuwe evaluatie in januari

©  imageBROKER/Christian Ohde

Het kernkabinet van de federale regering over de bevoorradingszekerheid van energie is woensdagnacht even na middernacht afgelopen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) onderzoekt de verschillende opties om de winter van 2025-2026 te overbruggen, valt te horen in regeringskringen. Begin januari volgt een nieuwe evaluatie.

Bron: BELGA

Hoogspanningsnetbeheerder Elia en gasnetbeheerder Fluxys informeerden het kernkabinet woensdagavond over de resultaten van hun rapport over de bevoorradingszekerheid van energie. Dat kwam er op vraag van de regering, die tijdens het begrotingsconclaaf in oktober afsprak om een extra veiligheidsmarge in te bouwen voor de bevoorradingszekerheid en te berekenen of er in het worstcasescenario – bijkomende problemen van het Franse nucleaire park, potentiële energietekorten in Duitsland en de voortdurende oorlog in Oekraïne – mogelijk extra capaciteit nodig is.

Dat is effectief het geval, bleek woensdagavond. Voor de periode 2025 tot 2026 gaat het om maximaal 900 tot 1.200 MW, voor 2025 en 2026 over ten hoogste 1.600 MW, zegt een welingelichte bron. Ter vergelijking: de kerncentrales van Doel en Tihange hebben elk een vermogen van ongeveer 3.000 MW.

Verder onderzoek

Het kernkabinet is het erover eens dat minister van Energie Van der Straeten de verschillende opties nu onderzoekt, in samenwerking met Elia, Fluxys, de uitbater van de Belgische kerncentrales Engie en de nucleaire veiligheidsautoriteit FANC, aldus een bron. Brandstofbeheer behoort tot de mogelijkheden, net als andere nucleaire en niet-nucleaire opties, klinkt het. Begin januari 2023 wordt er dan opnieuw geëvalueerd.

Van der Straeten schoof eerder al de piste van een ‘fuel extension’ voor Doel 4 en Tihange 3 naar voren. De regering besliste al om de levensduur van die reactoren met tien jaar te verlengen, maar in de zomer van 2025 zouden ze dichtgaan voor een moderniseringsbeurt. Door ze in de jaren daarvoor wat minder te laten draaien, zou er voldoende splijtstof moeten kunnen overblijven om de periode 25-26 te overbruggen.

Aangeboden door onze partners