Dader verijdelde aanslag op Thalys krijgt ook in beroep levenslang

©  AFP

Op het proces in beroep over de verijdelde aanslag op een Thalys-trein in 2015 is Ayoub El Khazzani donderdag veroordeeld tot levenslang. De schutter had in eerste aanleg ook al levenslang gekregen.

Bron: BELGA

Op 21 augustus 2015, enkele maanden voor de aanslagen van 13 november in Parijs, opende Khazzani het vuur in de Thalystrein Amsterdam-Parijs. Hij was op die trein gestapt in Brussel en was gewapend met een kalasjnikov en negen volle laders. De Marokkaan werd aangestuurd door Abelhamid Abaaoud, de coördinator van de cel van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die de aanslagen in Frankrijk en België pleegde in 2015 en 2016.

El Khazzani verwondde twee passagiers alvorens hij overmeesterd werd door onder meer Amerikaanse militairen die met vakantie waren en die op die manier een bloedbad vermeden.

Hij moest zich in november 2020 voor een speciaal assisenhof in Parijs verantwoorden voor “poging tot moorden met een terroristisch opzet” en “terroristische bendevorming”. Hij werd toen veroordeeld tot een levenslange celstraf. Het hof van assisen voorgezeten door David Hill volgde het openbaar ministerie en legde opnieuw levenslang op. “We mogen El Khazzani niet de kans geven opnieuw te doen wat hij niet heeft kunnen doen”, had de aanklager aan het einde van haar slotpleidooi gezegd.

Naast El Khazzani stonden twee jaar geleden nog drie andere mensen terecht voor de mislukte aanslag. Zij werden veroordeeld tot celstraffen tussen de 7 en de 27 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten