Gewelddadige overval op de Vlasmarkt voor de rechtbank: groep jongeren omsingelde en mishandelde slachtoffer

©  fvv

Gent -

Zes meerderjarigen stonden donderdag voor de rechtbank in Gent terecht voor steaming. De halfbroer van één van de daders werd met een list naar de Vlasmarkt gelokt. Daar werd hij door de beklaagden en nog vier minderjarigen zwaar mishandeld om zijn gsm en geld af te pakken.

Simon Dekaezemaker

De motieven waren banaal: een uit de hand gelopen discussie met het slachtoffer over geld en een gsm. De ene jongere hitste de andere op. Zo ontstond het plan om hem te beroven. In een chatgroep bespraken ze hun plannen. Het moest in een steegje gebeuren en hun gsm’s mochten niet mee.

Eén meisje moest het slachtoffer die bewuste dag naar de Vlasmarkt lokken én hij moest veel geld bij zich hebben. Daar doken plots vijf andere meerderjarigen, waaronder zijn halfbroer, op en ook vier minderjarigen. Ze verzamelden zich rond het slachtoffer en daarop escaleerde de situatie.

Het groepje pikte zijn gsm en gaf hem verschillende slagen. Eén minderjarige gebruikte ook een taser om het slachtoffer te mishandelen. Het slachtoffer was er uiteindelijk zwaar aan toe. De daders werden geïdentificeerd en stonden donderdag voor de Gentse rechtbank terecht.

Daar wezen de beklaagden vooral naar elkaar. De halfbroer verklaarde dat het zijn gsm was en “hij dus niets fout deed”. Eén bekende dat hij slagen had uitgedeeld. Volgens de anderen stonden ze erbij en “hadden ze er vooral niets mee te maken” of “waren ze aan het ramptoeristen”.

Het openbaar ministerie vorderde strenge werkstraffen. “Jullie zijn allemaal mededader aan deze zware diefstal met geweld”, sprak de procureur ze fors toe. “Met tien hebben jullie hem omsingeld en bedreigd. Het slachtoffer kon geen kant uit.” Vonnis op 22 december.

©  SD

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten