Tuincentrum Famiflora in Moeskroen tijdelijk gesloten na inval door politie en parket

Famiflora zit in volle kerstverkoop, een sluiting komt erg ongelegen. © djr

Dottenijs -

Tuincentrum Famiflora in Dottenijs, dat heel wat West-Vlaamse klanten lokt, is volgens het parket van Charleroi en de stad Moeskroen niet in orde met verschillende vergunningen. Omdat de veiligheid van de klanten in gevaar zou komen, sloten ze de winkel donderdagmorgen. “Buiten proportie”, klinkt het bij het tuincentrum.

Joerie Dewagenaere

“Ik dacht eerst dat er iemand vermoord was”, vertelt een werkneemster enkele uren later. Om 8 uur donderdagmorgen vielen politie en parket met alle geweld binnen in Famiflora, een tuincentrum in Dottenijs, deelgemeente van Moeskroen. De parking en ingang van de winkel, die in West-Vlaamse handen is, werd volledig afgesloten. “We mochten enkel nog naar binnen om de planten water te geven en de dieren van eten en drinken te voorzien.”

De reden van de inval is minder luguber, maar zou gaan om een onderzoek naar verschillende overtredingen in exploitatie. Het parket van Charleroi en de stad Moeskroen opperden dat de enige manier om actie te ondernemen de sluiting van de winkel was. Er zouden al meer dan een jaar opmerkingen zijn, maar daar werd geen gevolg aan gegeven.

Kerstbomenverkoop op parking

Verschillende vergunningen zouden niet in orde zijn, waardoor de veiligheid van de klanten in het gedrang komt. Zeker in een drukke periode zouden die gevaren te groot geweest zijn. Bij het tuincentrum schrikken ze wel van de drastische actie. “Dit is niet echt proportioneel”, klinkt het.

Voorlopig is het nog koffiedik kijken wanneer de vestiging - Famiflora heeft ook een vestiging in De Panne – weer kan opengaan. “We zijn in overleg met de bevoegde autoriteiten en stellen alles in het werk om de heropening binnen de kortste termijn mogelijk te maken. De precieze datum zullen we later communiceren.”

In volle aanloop naar Kerstmis en het eindejaar betekent dit toch een streep door de rekening van ’s lands grootste tuincentrum. Maar ze proberen creatief te zijn. “Vanaf vrijdag 9 december gaat de verkoop van kerstbomen en planten door op de parking. Zo willen we de hinder voor ons cliënteel tot een minimum beperken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten