De glühwein, de braadworsten én het volk zijn terug op de Gentse kerstmarkt: “Wij plannen vakantie rond de kerstmarkten, ja”

Muriel en Rita komen helemaal uit Malta naar Gent.  ©  fvv

Gent -

De geur van glühwein en braadworst zweeft rond, de lichtjes branden en Mariah Carey schalt door de boxen: de Gentse Winterfeesten zijn donderdag gestart en het was er meteen druk. Vooral toeristen kwamen meteen de kerstsfeer opsnuiven. “Bij ons thuis is het nu 27 graden, dan kan je toch geen kerst vieren?”

Max Dedulle

LEES OOK. Heel Gent in de kerstsfeer: hier zijn liefst 20 kerstmarkten en winterbars in de regio die je deze maand kan bezoeken

Het is klokslag 12 uur en de eerste kraampjes trekken hun rolluiken omhoog. De eerste Gentse Winterfeesten sinds 2019 gaan van start, al zijn de laatste voorbereidingen nog aan de gang. Hier en daar rijden er nog bestelwagens en vorkheftrucks rond, of loopt iemand met dikke stroomkabels van hot naar her.

In de schaduw van de stadshal genieten vriendinnen Lieve Boutte en Lut Van der Sype van de eerste van vele duizenden glühweins die er tussen nu en oudejaarsavond zullen worden geschonken.

“Dit is toch een hele tijd geleden”, zegt Lieve. “We hadden afgesproken om er samen op uit te trekken, maar wisten niet dat de Winterfeesten vandaag begonnen. Een leuke meevaller! Nu gaan we eens ontdekken wat er allemaal te zien valt, maar we komen zeker nog eens terug. Een kerstmarkt moet je beleven als het donker is.” (lees verder onder de foto)

Lieve en Lut genieten van een glühwein. ©  fvv

©  fvv

Big spenders

Onze babbel met Lieve en Lut is zowat het enige Nederlandstalige gesprek dat we die middag voeren op de Winterfeesten. Al snel lopen de pleinen vol met toeristen, zoals Rita en Muriel uit Malta. Die laatste is duidelijk al helemaal in kerststemming, afgaand op de rode strik op haar hoofd.

“Oh, dit? Ik was al vergeten dat ik het op had! We zijn bezig aan een rondreis door België: gisteren waren we in Brugge, vandaag zijn we hier, morgen gaan we naar Antwerpen en zaterdag eindigen we in Brussel. Thuis in Malta is het momenteel 27 graden. Kerstbomen zie je daar niet, dus kom ik hier de sfeer en tradities opzoeken. En kerstcadeautjes kopen, dat ook. Maar deze doosjes thee? Die zijn voor mezelf. We love to spend!” (lacht)

LEES OOK. Zonder ijspiste, maar met rolschaatsparket: Gentse Winterfeesten klaar voor de start

Ingeduffeld

Nieuw op de Gentse Winterfeesten: een draaimolen met rendieren, aan de voet van de Sint-Baafskathedraal. Bij een van de eerste ritjes zwaait het meisje Katia ons toe. “Wij komen uit Gran Canaria”, zegt haar oma, Paqui. “Veel Belgen trekken daarheen voor het mooie weer, maar hier is het veel gezelliger. We hebben er al een heerlijke trip op zitten. Warm is het niet, dat klopt, maar we zijn goed ingeduffeld!” (lees verder onder de foto)

De nieuwe rendiermolen doet het meteen goed. ©  fvv

Op de rolschaatsbaan was het ook meteen druk. ©  fvv

Maar de toeristen komen niet alleen uit het warme zuiden: op de Korenmarkt geniet de Noorse Adinda van een aardappeltwister, samen met haar mama Carla. Moeder en dochter blijken hardcore kerstliefhebbers. “We plannen onze vakanties rond kerstmarkten”, geeft Adinda toe. “Maar mijn broer woont in Gent, dus we zijn hier ook om hem te bezoeken. Dat de kerstmarkt net begint op de laatste dag van ons verblijf, is natuurlijk mooi meegenomen. In Gent hangt een historische sfeer die perfect past bij kerstmis.”

Onze voorspelling: het worden zeer drukke Winterfeesten. Een uur na de opening is het aan veel kramen al aanschuiven. Ook de rolschaatsbaan verwelkomt zijn eerste schaatsers, en het zijn meteen eregasten. Het eerste en tweede leerjaar van freinetschool De Harp komt immers langs. “Vroeger gingen we steevast ijsschaatsen met onze klassen”, zegt directeur Freya De Meester. “Maar rolschaatsen is een prima alternatief. De pret is er niet minder om!”

De Gentse Winterfeesten lopen nog tot 31 december. Elke dag vanaf 12 uur, zaterdag en zondag vanaf 11 uur

LEES OOK. “Remmen, hoe moet dat eigenlijk?” Onze reporter test de grootste mobiele rolschaatsbaan van het land

©  FVV

Aangeboden door onze partners