Ook het Gentse onderwijs moet besparen: kleuterschool in Brugse Poort gaat dicht
Het Kriebelhuis sluit over drie jaar. — © Google Street View
Ook het stedelijk onderwijs ontsnapt niet aan de besparingsronde van Stad Gent. Het Kriebelhuis, een kleuterschooltje in de Brugse Poort, sluit over drie jaar de deuren. De 48 plaatsen voor kleuters gaan op in andere scholen van het stedelijk onderwijs.
LEES OOK. Tweede besparingspakket maakt (bijna) alles duurder in Gent, en de angel is er nog lang niet uit
Het schooltje in de Peerstraat telt twee klassen en biedt plaats aan in totaal 48 kleuters. Momenteel is er een dertigtal kinderen ingeschreven. Die stromen na hun kleutertijd door naar een andere buurtschool.
Maar over drie jaar zal het gegil en gelach van de kleuters niet meer weerklinken in de buurt. Vanaf 1 september 2025 sluit Het Kriebelhuis de deuren. Dat heeft onderwijsschepen Evita Willaert (Groen) woensdagavond bevestigd tijdens de gemeenteraad.
Overstappen
De ouders zijn op de hoogte gebracht. Wie nu in de eerste, tweede of derde kleuterklas zit, kan nog afzwaaien in Het Kriebelhuis. Kinderen die in de loop van dit schooljaar instappen, zullen voor het einde van de rit moeten overstappen naar een andere kleuterschool.
De sluiting van de school heeft nog meer gevolgen. Ook de buitenschoolse opvang die er werd georganiseerd, stopt over drie schooljaren. De kinderbegeleiders die er werken, kunnen elders aan de slag bij de stedelijke buitenschoolse opvang. Voor het kinderdagverblijf op hetzelfde adres verandert niets: dat behoudt zijn werking.
“Er schuilen heel wat uitdagingen in het openhouden van zo’n kleine vestigingsplaats”, zegt schepen Willaert. “Als we deze afdeling toevoegen aan een hoofdschool, kunnen we het team beter ondersteunen bij wat ze het best en het liefst doen: kinderen doen groeien en bloeien.”
Een jaar vol besparingen
Het Gentse stadsbestuur moest in 2022 in twee golven ongeveer 110 miljoen euro besparen, op een jaarbudget van 1 miljard euro.
In de eerste golf in juni werd onder meer beslist de belastingen op vastgoed te verhogen, parkeren duurder te maken en 250 jobs bij de Stad te schrappen.
Na de tweede golf in november werden het licht gedoofd en bijna alle tarieven van de Stad verhoogde te verhogen en moesten er nog eens 54 jobs weg.
Enkele besparingen deden stof opwaaien, zoals een premie voor gezinnen met kinderen met een beperking, hogere bedrijfsbelastingen, het sluiten van twee wijkbibliotheken en het opdoeken van het team stadsarcheologen.
Andere gevoelige besparingen zijn er bij het AZ Jan Palfijn, de woonzorgcentra, een armoedeorganisatie en de duizenden pendelfietsen van de Stad.
De impact zal de komende jaren te voelen zijn in Gent. Zo gaat het licht uit ’s nachts, wordt er minder gras gemaaid en zal (bijna) iedereen met een eigendom meer belastingen moeten betalen.
Lees ook
Zo slecht onderhouden dat het verkocht moet worden: Stad Gent verkoopt eigen gebouw, met pijn in het hart
Lot van Gentbruggebrug vanavond opnieuw op tafel van gemeenteraad: oppositie wil plan aanpassen of uitstellen
Vlaams Belang droomt van hoogdagen in Gent en richt pijlen op De Clercq, Watteeuw en El-Bazioui
“Het wordt tijd om die knoop door te hakken”: socialisten mogen stemmen over ‘stadslijst’ met Open VLD
Video
Hoofdpunten
Dinsdag wordt opnieuw gezocht naar vrouw die in de Zenne verdween: “Op de middag is het laag tij. Dan proberen we nog eens”
Tweede leverancier biedt vast energiecontract aan, maar niet voor iedereen
Terugkeer van eerste Wagner-veteranen baart Russen grote zorgen: het zijn criminelen die weer worden losgelaten in de maatschappij
Kamerlid Michael Freilich (N-VA) installeert draaiende nummerplaat: “Ik dacht aan James Bond”
Fietser overleden na aanrijding door trein bij overweg, zestig reizigers zitten twee uur lang vast
Beste van Plus
Regi over het thuis zijn tijdens corona: “Ik vluchtte naar mijn studio”
Bewaker steekt ballonnen van verkoper in brand, maar weet niet dat daar uiterst vlambare stof inzit
Gevonden puppy is een hit op Facebook: iedereen wil hem, maar van wie is hij?
Gnoe lijkt ten dode opgeschreven, maar ontsnapt aan leeuwin door minutenlang adem in te houden