Ook het Gentse onderwijs moet besparen: kleuterschool in Brugse Poort gaat dicht

Het Kriebelhuis sluit over drie jaar. ©  Google Street View

Gent -

Ook het stedelijk onderwijs ontsnapt niet aan de besparingsronde van Stad Gent. Het Kriebelhuis, een kleuterschooltje in de Brugse Poort, sluit over drie jaar de deuren. De 48 plaatsen voor kleuters gaan op in andere scholen van het stedelijk onderwijs.

Max Dedulle

LEES OOK. Tweede besparingspakket maakt (bijna) alles duurder in Gent, en de angel is er nog lang niet uit

Het schooltje in de Peerstraat telt twee klassen en biedt plaats aan in totaal 48 kleuters. Momenteel is er een dertigtal kinderen ingeschreven. Die stromen na hun kleutertijd door naar een andere buurtschool.

Maar over drie jaar zal het gegil en gelach van de kleuters niet meer weerklinken in de buurt. Vanaf 1 september 2025 sluit Het Kriebelhuis de deuren. Dat heeft onderwijsschepen Evita Willaert (Groen) woensdagavond bevestigd tijdens de gemeenteraad.

Overstappen

De ouders zijn op de hoogte gebracht. Wie nu in de eerste, tweede of derde kleuterklas zit, kan nog afzwaaien in Het Kriebelhuis. Kinderen die in de loop van dit schooljaar instappen, zullen voor het einde van de rit moeten overstappen naar een andere kleuterschool.

De sluiting van de school heeft nog meer gevolgen. Ook de buitenschoolse opvang die er werd georganiseerd, stopt over drie schooljaren. De kinderbegeleiders die er werken, kunnen elders aan de slag bij de stedelijke buitenschoolse opvang. Voor het kinderdagverblijf op hetzelfde adres verandert niets: dat behoudt zijn werking.

“Er schuilen heel wat uitdagingen in het openhouden van zo’n kleine vestigingsplaats”, zegt schepen Willaert. “Als we deze afdeling toevoegen aan een hoofdschool, kunnen we het team beter ondersteunen bij wat ze het best en het liefst doen: kinderen doen groeien en bloeien.”

Een jaar vol besparingen

Het Gentse stadsbestuur moest in 2022 in twee golven ongeveer 110 miljoen euro besparen, op een jaarbudget van 1 miljard euro.

In de eerste golf in juni werd onder meer beslist de belastingen op vastgoed te verhogen, parkeren duurder te maken en 250 jobs bij de Stad te schrappen.

Na de tweede golf in november werden het licht gedoofd en bijna alle tarieven van de Stad verhoogde te verhogen en moesten er nog eens 54 jobs weg.

Enkele besparingen deden stof opwaaien, zoals een premie voor gezinnen met kinderen met een beperking, hogere bedrijfsbelastingen, het sluiten van twee wijkbibliotheken en het opdoeken van het team stadsarcheologen.

Andere gevoelige besparingen zijn er bij het AZ Jan Palfijn, de woonzorgcentra, een armoedeorganisatie en de duizenden pendelfietsen van de Stad.

De impact zal de komende jaren te voelen zijn in Gent. Zo gaat het licht uit ’s nachts, wordt er minder gras gemaaid en zal (bijna) iedereen met een eigendom meer belastingen moeten betalen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten