“Red de Gentse geschiedenis van de strop”: boze archeologen protesteren tegen besparingen

©  fvv

GENT -

Voor het stadhuis van Gent heeft een vijftigtal mensen donderdagavond geprotesteerd tegen de beslissing om de archeologenteams van de Stad Gent op te doeken.

Bert Staes en Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Gent doekt eigen archeologenteam op en gaat werk vanaf nu uitbesteden: “Een blinde besparing, onbegrijpelijk”

Toeristen lokken met middeleeuwse potten, maar wie ze opgraaft, mag nu oprotten. Ze zijn wel wat gewend qua protest aan de poort van het Gentse stadhuis, maar een demonstratie van archeologen en sympathisanten: dat hadden ze nog niet vaak gezien.

De Stad moet besparen, en dus wil bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen) vanaf 1 januari opgravingen alleen nog door private bureaus laten doen. De drie stadsarcheologen die dat werk lang deden, krijgen een andere job. Volgens ramingen scheelt dat de stadskas 300.000 euro per jaar.

Een vijftigtal mensen kwam hun ongenoegen uiten tegen die beslissing. “Red de geschiedenis van onze stad van de strop”, klonk een van de slogans. “50 jaar pionier, stopt nu hier”, was een andere.

Binnen in het stadhuis moest bevoegd schepen Watteeuw donderdagavond uitleg geven over de beslissing. Hij erkende dat het een pijnlijke beslissing was, maar herhaalde dat hijzelf, en het stadsbestuur, geen andere keuze zag. “Er moest ergens bespaard worden.”

LEES OOK. Vanuit heel Vlaanderen boze reacties en zelfs een betoging: afschaffen van stadsarcheologen schiet in verkeerde keelgat

©  fvv

Een jaar vol besparingen

Het Gentse stadsbestuur moest dit jaar in twee golven ongeveer 110 miljoen euro besparen, op een jaarbudget van 1 miljard euro.

In de eerste golf in juni werd onder meer beslist de belastingen op vastgoed te verhogen, parkeren duurder te maken en 250 jobs bij de Stad te schrappen.

Na de tweede golf in november werden het licht gedoofd en bijna alle tarieven van de Stad verhoogde te verhogen en moesten er nog eens 54 jobs weg.

Enkele besparingen deden stof opwaaien, zoals een premie voor gezinnen met kinderen met een beperking, hogere bedrijfsbelastingen, het sluiten van twee wijkbibliotheken en het opdoeken van het team stadsarcheologen.

Andere gevoelige besparingen zijn er bij het AZ Jan Palfijn, de woonzorgcentra, een armoedeorganisatie en de duizenden pendelfietsen van de Stad.

De impact zal de komende jaren te voelen zijn in Gent. Zo gaat het licht uit ’s nachts, wordt er minder gras gemaaid en zal (bijna) iedereen met een eigendom meer belastingen moeten betalen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten