Dankzij DNA van 2 miljoen jaar oud weten we nu: ooit was Groenland echt een groen paradijs

Een impressie van hoe Groenland er moet hebben uitgezien. ©  Beth Zaiken

Berken, wilgen en populieren, poeltjes met opvliegende ganzen en rondzwervende rendieren. Dankzij de ontdekking van minstens 2 miljoen jaar oude DNA-fragmenten konden Deense wetenschappers reconstrueren hoe Groenland er ooit heeft uitgezien.

Het eiland was in een ver verleden grotendeels ijsvrij, zo blijkt, en de zomers waren zacht. Mieren kropen tussen de grassen, hazen sprongen weg voor marcherende mastodonten, een kleiner neefje van de mammoet. De DNA-fragmenten zijn liefst een miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. De puzzelstukjes werden gevonden in de monding van een fjord in de Noordelijke IJszee, het noordelijkste punt van Groenland.

In het vakblad Nature schrijven de Denen dat ze DNA vonden van 102 plantensoorten, waarvan slechts 39 al gekend waren in de vorm van fossielen. Daarnaast werd genetisch materiaal aangetroffen van tal van dieren, algen en koralen, klein en groot. Het is voldoende om het oeroude ecosysteem digitaal te reconstrueren, maar Jurassic park blijft sciencefiction. De wetenschappers vonden geen volledige bouwpakketten, maar fragmenten, en de dinosauriërs verdwenen al 65 miljoen jaar geleden. Ettelijke tijdvakken voor het groene paradijs op Groenland, dus.(agg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook