Rapport waarschuwt voor mogelijk gastekort deze winter

Themabeeld ©  EPA-EFE

Het bevoorradingsrapport dat de federale regering kreeg, bevat een duidelijke waarschuwing dat de aardgasbevoorrading deze winter al in het gedrang kan komen. Dat melden De Tijd en L’Echo, die een vertrouwelijke passage konden inkijken.

Bron: BELGA

De administratie waarschuwt dat bij een koudegolf of een strenge winter de Belgische aardgasbevoorrading deze winter al problematisch kan worden. Als het kwik onder nul zakt, “kan een tekort ontstaan in de markt waarbij het aanbod kleiner is dan de vraag”. Als het koud wordt in West-Europa heeft met name het Verenigd Koninkrijk al het beschikbare gas zelf nodig. De aanvoer naar België zou dan stilvallen.

De regering had nochtans benadrukt dat de gas- en elektriciteitsbevoorrading deze en komende winter niet in het gedrang zijn. De topministers zetten woensdagavond vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de analyse van de administratie. Er zouden fouten staan in het rapport, klinkt het.

De administratie zou ook onvoldoende zicht hebben op de contracten die gasleveranciers hier en elders in Europa hebben afgesloten, cruciaal om te weten waar het gas uiteindelijk naartoe zal vloeien. Pas bij een Elfstedentocht-sce­nario, met langdurige temperaturen van -11 graden, worden echt bevoorradingsproblemen verwacht.

Bij het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) klinkt dat het “goed is dat de administratie rekening houdt met extreme situaties, maar dat de bevoorradingszekerheid gegarandeerd is”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten