In juni wordt élke Zuid-Koreaan (minstens) een jaar jonger
© Shutterstock
In Zuid-Korea is een wet goedgekeurd die een einde maakt aan de traditionele manier waarop in het land leeftijden worden geteld. Momenteel worden Zuid-Koreanen beschouwd als één jaar oud op het moment dat ze geboren worden. Elk jaar op 1 januari komt daar vervolgens één jaar bij. Dat is de leeftijd die de meeste Zuid-Koreanen in het dagelijkse leven gebruiken.
Er bestaat daarnaast ook een apart systeem dat gebruikt werd voor het bepalen van de dienstplicht, of de limiet waarop Zuid-Koreanen mogen roken en drinken: daarbij werd elke Zuid-Koreaan beschouwd als nul jaar oud op de dag dat ze geboren werden, waarna er opnieuw jaarlijks één jaar werd bijgeteld op 1 januari. Daarbovenop gebruikte Zuid-Korea sinds de jaren 60 ook het internationaal gangbare systeem, voor bepaalde wettelijke documenten.
Aan die verwarrende opstapeling van verschillende systemen komt in juni 2023 een einde: vanaf dan wordt op alle officiële documenten enkel nog het internationaal gangbare systeem gebruikt. Daardoor wordt iedereen dus – althans op papier – een jaartje jonger. (jvh)
Hoofdpunten
Zowat 200 Belgen geregistreerd in door aardbeving getroffen regio’s, geen informatie over Belgische slachtoffers
België “bekijkt wat B-Fast kan betekenen”, ook VS en Nederland sturen hulp naar Turkije na aardbeving
OPROEP. Ben jij in Turkije of Syrië, of heb je familie of vrienden in de getroffen regio?
Een krijsende getuige wachtte de hulpdiensten op: man (38) vermoordt baby, kleuter en zijn ex-vrouw en wordt nadien zelf dood aangetroffen
Siska Schoeters teleurgesteld nadat uitspraak uit context wordt getrokken: “Ik vond dat héél erg toen ik dat las. Ik schaamde mij”