In juni wordt élke Zuid-Koreaan (minstens) een jaar jonger

©  Shutterstock

Zuid-Korea
jvhBron: The Guardian

In Zuid-Korea is een wet goedgekeurd die een einde maakt aan de traditionele manier waarop in het land leeftijden worden geteld. Momenteel worden Zuid-Koreanen beschouwd als één jaar oud op het moment dat ze geboren worden. Elk jaar op 1 januari komt daar vervolgens één jaar bij. Dat is de leeftijd die de meeste Zuid-Koreanen in het dagelijkse leven gebruiken.

Er bestaat daarnaast ook een apart systeem dat gebruikt werd voor het bepalen van de dienstplicht, of de limiet waarop Zuid-Koreanen mogen roken en drinken: daarbij werd elke Zuid-Koreaan beschouwd als nul jaar oud op de dag dat ze geboren werden, waarna er opnieuw jaarlijks één jaar werd bijgeteld op 1 januari. Daarbovenop gebruikte Zuid-Korea sinds de jaren 60 ook het internationaal gangbare systeem, voor bepaalde wettelijke documenten.

Aan die verwarrende opstapeling van verschillende systemen komt in juni 2023 een einde: vanaf dan wordt op alle officiële documenten enkel nog het internationaal gangbare systeem gebruikt. Daardoor wordt iedereen dus – althans op papier – een jaartje jonger. (jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten