Amper geoefend, en toch gooide hij iedereen op een hoopje: de onverwachte winnaar van ‘BV darts’

Deze zag je niet aankomen: de finale van BV Darts is gewonnen door zanger en acteur Maksim Stojanac. De underdog kreeg op het cruciale moment vleugels en speelde de concurrentie op een hoopje. “Al hou ik het in de toekomst op een spelletje in de voetbalkantine.”

Tom Vets

Slechts met de hakken over de sloot wist hij een plaats in de finale te veroveren en voor het publiek was hij lang niet de favoriet. Alles wees erop dat het een strijd zou worden tussen ex-sportman Hans Van Alphen en muzikant Tourist LeMC. En toch was het Mad Maks die de trofee van het tweede seizoen van BV darts in de lucht mocht steken.

“Dit voelt zo goed”, vertelt Stojanac trots. Hij speelde een thriller van een finale, waarin hij een dubbele achterstand tegen Francesco Planckaert ophaalde. “Op een gegeven moment was ik behoorlijk kansloos. Ik weet nog altijd niet goed waar ik het verschil heb gemaakt.” Toen zag hij zijn familie aan een tafeltje zitten. “Ze keken nogal zielig. Maar mijn broer zei om nog een keer alles te geven. Aangezien ik niks meer te verliezen had, volgde ik zijn raad op. Toen ik die mentale switch maakte, verliep alles van een leien dakje. Vanaf dat moment verloor ik geen enkel duel meer. En zo won ik nog met 3-2. In het ultieme duel ging Hans voor de bijl met 3-0. Alsof plots het darts-talent in mij was geslopen.”

Stojanac schrijft zijn overwinning ook toe aan een portie geluk. “En je moet vooral goed kunnen rekenen. Dat is misschien nog wel de beste tactiek om te kunnen uitgooien. Het is zaak om op voorhand je favoriete getallen uit te zoeken, en vooral daarop te oefenen.”

Focus op klein pijltje

Aan uren trainen zal het alleszins niet gelegen hebben, want vlak na de opnames van de eerste rondes in augustus fluisterde kandidate Saartje Vandendriessche ons in dat Stojanac amper had geoefend. “Dat klopt. Ik had een drukke agenda tijdens de zomer toen de opnames plaatsvonden. Er was amper tijd om thuis eens duchtig pijltjes te gooien. Heel af en toe had ik er een moment voor vrij.”

Al besloot hij verderop in de wedstrijd om zich toch wat beter voor te bereiden. “Voor die finale nam ik de tijd, en dat was mijn geluk. Want het niveau van de finalisten lag een pak hoger dan dat van de deelnemers in de voorrondes. Ik wist dat Francesco Planckaert elke dag minstens twee uur voor het bord had gestaan. Dus moest ik ook een tand bijsteken. Dan merk je pas hoe intensief die sport is, om heel de tijd je focus daarbij te houden. Ik heb al enkele jaren een job waarin ik geregeld omga met stress. Het is niet altijd evident om jezelf te zijn op een podium als er 10.000 mensen voor je staan. Maar deze wedstrijd was iets compleet anders: opeens moest ik mij focussen op een minuscuul pijltje en een bord. Dat is moeilijk als er zoveel ogen op je gericht staan. De spanning op het moment dat je weet dat de ander kan uitgooien, was soms ondraaglijk.”

Op de man spelen

Stojanac noemt zich geen slechte verliezer, maar in een competitie wil hij wel graag de eerste zijn. “Toen ik in de voorrondes met 3-0 verloor tegen Hans, deed dat geen deugd. Ik ben dat moment nog altijd niet vergeten. Het heeft er ook mee te maken dat ik een voetballer ben. Dan wil je ook niet verliezen. En dan moet je soms al eens sluw uit de hoek komen om de overwinning naar je toe te trekken. In spelletjes durf ik al eens meer op de man dan op de bal te spelen.”

Een nieuwe grote passie heeft hij er niet aan overgehouden. “Ik vind darts wel leuk, maar nu hangt dat bord in de tuin. Als ik me nog eens waag aan een darts-toernooi, zal het eerder in de voetbalkantine zijn.”

Aangeboden door onze partners