Democraten zijn extra zetel in Amerikaanse Senaat alweer kwijt: Kyrsten Sinema verlaat partij

Kyrsten Sinema ©  REUTERS

In de Verenigde Staten verlaat Kyrsten Sinema de Democratische Partij, de senator uit Arizona laat vrijdag weten dat ze met onmiddellijke ingang een onafhankelijk lid van de Senaat is. Synema vindt naar eigen zeggen dat de nationale partijen met hun rigide bureaucratie en door het in hokjes plaatsen van mensen en groepen verdeeldheid zaaien en zo het contact met de kiezers verliezen, waardoor de grondwet volgens haar in gevaar is.

jvhBron: BELGA

Synema breekt daarom met de Democratische Partij, maar stelt dat dit bij stemmingen politiek gezien geen grote breuk hoeft te zijn. De Democraten hadden na de recente ‘midterm’-verkiezingen – en de overwinning van Raphael Warnock in de staat Georgia bij een tweede ronde – een meerderheid van 51 op 100 zetels. Dat is inclusief twee senatoren die Democratisch stemmen, maar geen lid van de partij zijn (Angus King en Bernie Sanders).

Het vertrek van Sinema uit de Democratische partij lijkt ingegeven door een afkeer van radicale stromingen in de partij, maar ook van die in de Republikeinse Partij. In beide partijen staan leiders volgens Sinema onder grote druk, en staan willoos toe dat de luidste, meest extreme boodschappen de agenda’s van de partij bepalen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten