Fluxys verzekert dat er voldoende aardgas is in België

©  ROBIN UTRECHT

Er is voldoende aardgas voor België, ook bij extreem koud weer. Dat verzekert Fluxys, de beheerder van het aardgasnet in ons land. Het bedrijf ontkent mogelijke bevoorradingsproblemen.

Bron: BELGA

Fluxys reageert op het bevoorradingsrapport dat de federale regering ontving, en waarin de administratie waarschuwt voor een gastekort bij een strenge winter. In dat geval zou er geen invoer zijn uit het Verenigd Koninkrijk, aldus het rapport.

Maar volgens Fluxys is er geen sprake van een mogelijk bevoorradingsprobleem. “We willen geruststellen. Er is geen enkel probleem met de bevoorradingszekerheid”, aldus Fluxys-woordvoerder Laurent Remy.

Dat is ook het geval bij extreem koud weer. “Zelf bij -11 graden is er voldoende piekcapaciteit, ook zonder gas uit het Verenigd Koninkrijk”, aldus de Fluxys-woordvoerder. Er is voldoende gasaanvoer uit Noorwegen, van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en er is de gasopslag in Loenhout”. Bij Fluxys wijzen ze erop dat -11 graden een extreme situatie is, die voor het laatste voorviel tien jaar geleden. “Maar ook dan komen we zonder problemen toe.”

Bovendien gebruiken gezinnen en bedrijven beduidend minder aardgas sinds deze zomer, als gevolg van de hoge prijzen. “Het verbruik ligt sinds augustus 17,5 procent lager”.

Gisteren/donderdag was er ook amper gasinvoer uit het Verenigd Koninkrijk, lagen de temperaturen iets boven het vriespunt en was er 635 gigawattuur verbruik. Nog eens evenveel aardgas werd uitgevoerd, naar Duitsland en Nederland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten