“Het is wat uit de hand gelopen”: in het ‘kersthuisje’ van Peter (40) en Mira (41) komt de magie van kerst écht tot leven

©  fvv

Gent -

Twintig kerstbomen, tachtigduizend lichtjes en een bewegend mini-kerstdorp. Peter Lootens (40) en zijn vrouw Mira Meirsschaut (41) uit de Groenstraat in Oostakker sparen kosten noch moeite om de magie van kerst tot leven te brengen in hun ‘Oostakkers kerstsfeerhuisje’.

Simon Dekaezemaker

Al vijftien jaar kunnen Gentenaars de kerstsfeer opsnuiven in het Oostakkers Kerstsfeerhuisje in de Groenstraat. Peter Lootens (40) en zijn gezin toveren hun huis elk jaar om tot een kerstparadijs met treintjes, kerstbomen, rendieren en duizenden lichtjes. De magie van kerst komt hier echt tot leven.

Daarvoor spaart de familie Lootens kosten noch moeite. In augustus begonnen Peter en zijn vrouw Mira Meirsschaut (41) met de opbouw. “Zij versiert, ik doe het ruwere werk zoals de bouw van ons mini-dorp”, zegt Peter. “In totaal anderhalve maand werken, maar dat doen we met de glimlach.”

Kerstmarkt

Het resultaat is een paradijs voor de echte liefhebbers. Twintig kerstbomen, waaronder een roze, staan opgesteld. Tachtigduizend lichtjes gebruikten ze. De versieringen kosten in totaal 15.000 euro. “Door de elektriciteitsprijzen hebben we minder lichtjes, maar niet zo veel minder”, zegt Peter. (Lees verder onder de foto’s)

©  fvv

©  fvv

Peter en zijn vrouw Mira zijn vanaf kleins af aan verzot op de kerstsfeer. Voor hen is het dan ook de mooiste periode van het jaar. “Het versieren van de kerstboom en de sfeer rond Kerstmis was voor ons beide altijd al iets magisch”, zegt Peter al lachend. “We waren dus een match made in heaven.”

Het koppel leerde elkaar in Gent bij toeval kennen op de tram. Steeds deden ze hetzelfde traject. “Mira is op me afgestapt”, zegt Peter. Hun eerste date was in december op de kerstmarkt - hoe kan het anders. “Bij een warme chocomelk is de vonk overgeslagen en nu zijn we gelukkig getrouwd.”

©  fvv

©  fvv

Sfeer en gezelligheid

Toen ze in 2008 verhuisden naar de Groenstraat in Oostakker begonnen ze hun huis te versieren. Eerst enkel wat lichtjes en een rendier in de tuin. Jaar na jaar werden de versieringen groter en specialer. Tot wat het nu is geworden. “Het is wat uit de hand gelopen”, zegt Peter met een knipoog.

Het Oostakkers kerstsfeerhuisje behoudt zijn versieringen tot begin januari. Daarna moet alles opnieuw in dozen. “Die verzamelen we thuis en in een garagebox”, zegt Peter. “Als alles weg is, kijken opnieuw uit naar de volgende winter. De kerstsfeer en gezelligheid is uniek voor ons.”

INFO. Oostakkers kerstsfeerhuisje. Adres: Groenstraat, 282, 9041 Oostakker. Doorheen de week enkel open op afspraak. Vrijdag, zaterdag en zondag open van 17 tot 22 uur. Op de feestdagen is het kersthuisje niet open. Meer informatie via de Facebookpagina.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten